Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες διατάγματα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και για την υιοθέτηση σκληρών μέτρων κατά των «πόλεων – καταφυγίων», δηλαδή των πόλεων που φιλοξενούν και αρνούνται να απελάσουν μετανάστες. 

Ads

«Ένα έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος» είπε υπογράφοντας και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων τους «ξεκινώντας σήμερα». Δήλωσε επίσης ότι η ανέγερση του τείχους θα ξεκινήσει άμεσα. 

Ο Τραμπ υπογράφει 

Τις επόμενες ημέρες ο Τραμπ θα υπογράψει διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάκληση της βίζας για πολίτες από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη. Επίσης, θα εφαρμοστούν και μέτρα για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν στη χώρα. 

Ads

Η παροχή ασύλου θα περιοριστεί μόνο σε περιπτώσεις μελών θρησκευτικών κοινοτήτων οι οποίες «τελούν υπό διωγμό», μέχρι να καθοριστεί αυστηρότερο πλαίσιο «ελέγχου και διαλογής» των αιτούντων άσυλο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Τραμπ είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο της απέλασής τους. 

«Έχω μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν θα πρέπει ν’ ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε.

Ποιος θα πληρώσει για το τείχος;

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει το τείχος στα σύνορα. «Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό». 

«Δεν πληρώνω» λέει ο πρόεδρος του Μεξικό 

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος στη μεθόριο, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε σε τείχη».

Προς το παρόν πάντως η διάσκεψη μεταξύ του Νιέτο και του Τραμπ που έχει προγραμματιστεί ισχύει, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λούις Βιντεγκαράι. 

Μειωμένη η μεταναστευτική ροή των Μεξικανών

Στο μεταξύ, η μεταναστευτική ροή Μεξικανών προς τις ΗΠΑ, βρίσκεται στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ΄70, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικό. 

Το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάση που παρουσίασε από το 1990 έως το 2007. 

Το Κέντρο συμπληρώνει ότι περισσότερα άτομα επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις ΗΠΑ, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και του ρατσισμού. 

Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.