Ads

Σφοδροί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται και σήμερα στο Χαλέπι σε συνέχεια της χθεσινής χερσαίας επίθεσης που εξαπέλυσαν οι καθεστωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ακτιβιστές οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποχωρήσει από κάποιες περιοχές της συνοικίας Saleheddin, με τους αντάρτες να κάνουν λόγο για «τακτική υποχώρηση».

 
Οι βομβαρδισμοί σημειώνονται κυρίως στην Saleheddin, στο Χαλέπι, που αποτελεί προπύργιο των αντικαθεστωτικών, αλλά και στρατηγικής σημασίας περιοχή.
 
Η μάχη για το Χαλέπι, που από αναλυτές αναγνωρίζεται ως η κρισιμότερη, καθώς η έκβασή της ενδέχεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στον εμφύλιο της Συρίας, συνεχίζεται για πάνω από δύο εβδομάδες.
 
Την Πέμπτη το πρωί, ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας ανακοίνωσε ότι αποχωρήσει από ορισμένες γειτονιές στη συνοικία Saleheddin λόγω της σφοδρής επίθεσης των καθεστωτικών δυνάμεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αντάρτες προετοιμάζονται για αντεπίθεση. Διοικητής των ανταρτών επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιείται μια «τακτική υποχώρηση». «Θα ανοίξουμε νέα μέτωπα στις Saif al-Dawla και Mashhad», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ads

Ακτιβιστής της συριακής αντιπολίτευσης σημείωσε στο Al Jazeera ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται στη Saleheddin με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς από το πυροβολικό, σημειώνοντας πως η χτεσινή επίθεση ήταν η σφοδρότερη από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση στη χώρα.
 
Το Χαλέπι, οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, έχει μεγάλη στρατηγική και συμβολική σημασία, καθώς αποτελούσε σημαντικό πυλώνα στήριξης του καθεστώτος από την ημέρα που ξεκίνησε το αντικαθεστωτικό κίνημα.
 
Παράλληλα απέχει μόλις 40 χλμ από την Τουρκία και όπως αναφέρει το Al Jazeera αν καταληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση με τα σύνορα της Τουρκίας όπου βρίσκονται πολλοί αντάρτες και πολεμικός εξοπλισμός.

Σχεδόν 17 μήνες βίας και εμφυλίου πολέμου έχουν προκαλέσει περισσότερους από 21.000 θανάτους στη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μία ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, η οποία μόνο για σήμερα ανέφερε 78 νεκρούς, αναμεσά τους 35 αμάχους.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περισσότεροι από 276.000 Σύροι διέφυγαν από τις συγκρούσεις, κυρίως στην Ιορδανία, την Τουρκία και το Λίβανο. Περίπου 2.200 πρόσφυγες διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες, και ο συνολικός τους αριθμός υπερβαίνει πλέον τους 50.000 στην Τουρκία, δήλωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, σε σοβαρό διάλογο κάλεσε «συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση» η διπλωματική «αντι-σύνοδος» στο Ιράν για τη συριακή κρίση, στην οποία δεν συμμετέχουν χώρες που έχουν καλέσει τον Άσαντ να αποχωρήσει. Η διπλωματική συνάντηση στην Τεχεράνη έγινε με τη συμμετοχή πάνω από 25 χωρών -καμία από τις οποίες όμως δεν έχει καλέσει τον Άσαντ σε παραίτηση. Μεταξύ των υπολοίπων, έδωσαν το «παρών» Ρωσία, Κίνα, Ιράκ, Πακιστάν, Ιορδανία και Ινδία.