Αφορμή για τα επεισόδια στις αμερικανικές πρεσβείες της Υεμένης, Λιβύης και της Αιγύπτου που προκάλεσαν τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη, Κρις Στίβενς, και τριών υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη, φέρεται να είναι η κινηματογραφική ταινία, που προβλήθηκε μια φορά στις αίθουσες του Χόλλυγουντ, «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων». Η επίμαχη ταινία, όμως, κρύβει ένα μυστήριο καθώς ούτε η ταυτότητα του παραγωγού μπορεί να αποδειχθεί, αλλά ταυτόχρονα ηθοποιοί και σκηνοθέτης δηλώνουν πως δεν ήξεραν ότι η ταινία θα ήταν για το Ισλάμ. Ισχυρίζονται, δε, ότι κάθε στοιχείο θρησκευτικής προσέγγισης προκύπτει από ντουμπλάρισμα και είναι προϊόν παραποίησης. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ποιός είναι ο σκηνοθέτης;
 
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Associated Press και στην Wall Street Journal, κάποιος ονόματι «Σαμ Μπασίλ» επικαλέστηκε πως είναι ο παραγωγός μια ταινίας, που θα περιγράφει το Ισλάμ ως «καρκίνο» και πως είχε συγκεντρώσει πέντε εκατομμύρια δολάρια από 100 Εβραίους δωρητές για να την γυρίσει. Βέβαια, στην WSJ είχε δηλώσει πως είναι 52 ετών, ενώ στο πρακτορείο ειδήσεων πως είναι 56. Και στους δυο πάντως είπε πως είναι ισραηλινο-αμερικανός.
 
Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι στην δίωρη ταινία του συμμετείχαν αρκετοί ηθοποιοί και τα γυρίσματα έγιναν το 2011 στην Καλιφόρνια. Παρόλα αυτά, ούτε η Επιτροπή Ταινιών της Καλιφόρνια έχει δώσει ποτέ άδεια να γυρίσει ταινία παραγωγός με το όνομα «Σαμ Μπασίλ», ούτε το IMDB έχει κάποιο στοιχείο για την ταινία. Ο παραγωγός δεν έχει καμία παρουσία και στα social media.
 
«Εμείς ξέραμε για άλλη ταινία!»
 
Άγνοια δηλώνει και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Άλαν Ρόμπερτς, όπως και οι ηθοποιοί. «Εμείς δεν γνωρίζαμε ότι η ταινία θα ήταν για τον Μωάμεθ ή για το Ισλάμ. Ξέραμε ότι η ταινία θα λεγόταν ‘Desert Warrior’ (πολεμιστής της ερήμου)
 
Μια από τις ηθοποιούς δήλωσε ότι όταν ο «Μπασίλ» την έπεισε για να συμμετάσχει στην ταινία, της είπε πως είναι Αιγύπτιος, ενώ σε άλλους παρευρισκόμενους μιλούσε και στα αραβικά.
 
Ο «Σαμ Μπασίλ», που κρύβεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι ούτε Ισραηλινός ούτε Εβραίος, αλλά μέλος μιας ευρύτερης οργάνωσης και εμπνεύστηκε αυτή την ταυτότητα ώστε να φτιάξει την ταινία και να προκαλέσει αναταραχές.
 
Πως διαδόθηκε το φιλμ;
 
Τον Ιούλιο του 2012, χρήστης του YouTube, με όνομα «Σαμ Μπασίλ», ανέβασε στο διαδίκτυο ένα τρέιλερ της ταινίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος χρήστης ανέβασε μια ντουμπλαρισμένη στα αραβικά έκδοση στο διαδίκτυο, που αμέσως πήρε εκατοντάδες χιλιάδες προβολές.
 
Ο Μορίς Σαντέκ, ένας κόπτης γεννημένος στην Αίγυπτο που ζει στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Associated Press πως προωθούσε την ταινία στην ιστοσελίδα του, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου έβαλε στο twitter και το τρέιλερ. Ο Σαντέκ, που είναι και πρόεδρος της Εθνικής Αμερικανικής Ένωσης Κοπτών, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι «το ξέσπασμα της βιας που προκάλεσε αυτή η ταινία στην Αίγυπτο είναι απόδειξη πόσο βίαιοι είναι οι μουσουλμάνοι και η θρησκεία τους».
 
Ο Τέρι Τζόουνς, ο ιερέας από την Φλόριντα που έγινε γνωστός το 2011 γιατί έκαψε αντίτυπα από το Κοράνι, επίσης προωθούσε την ταινία.
 
Σύμφωνα πάντως με τον δημοσιογράφο Μαξ Μπλουμενθαλ, που μίλησε στο Al Jazeera, «πίσω από την ταινία φαίνεται να βρίσκονται εξτρεμιστές Αιγύπτιοι Κόπτες που θέλουν να προβοκάρουν και να ρίξουν την κυβέρνηση Μόρσι». «Αυτοί τάσσονται με ακροδεξιούς Χριστιανούς που είναι θεοκράτες και αντιμάχονται τους αμερικανούς μουσουλμάνους. Κάτι τέτοιο βάζει σε κίνδυνο τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, τους κόπτες στην Αίγυπτο, και τους αμερικανούς διπλωμάτες», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Το YouTube, πάντως, δεν έχει σκοπό να κατεβάσουν το βίντεο καθώς δεν προσβάλλει τους κανόνες που η εταιρία έχει θέσει. Για εξομάλυνση της κατάστασης, όμως, έχει εμποδίσει την προβολή του βίντεο σε Αίγυπτο και Λιβύη. Ακόμη και η Αφγανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει προσωρινά την ιστοσελίδα για να αποτρέψει το βίντεο να φτάσει σε μεγαλύτερο κοινό.