Μόλις ενάμισι μήνα πριν από το δημοψήφισμα για την συνταγματική αλλαγή που θα δώσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρμοδιότητες… Σουλτάνου, κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μια ταινία – αγιογραφία για τη ζωή του. 

Ads

Μεγάλο μέρος της ταινίας έχει όμως γυριστεί στο χωριό Τρίκωμο, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στην επαρχία Αμμοχώστου. 

Η ταινία έχει τον τίτλο «Reis», δηλαδή «Ηγέτης» και αφηγείται την παιδική ζωή του Ερντογάν στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Το σκηνικό ακριβώς για την γειτονιά του Ερντογάν αποτελεί το χωριό Τρίκωμο. 

Το φιλμ αναφέρεται επίσης στα πρώτα βήματα του Ερντογάν στην πολιτική, την εκλογή του ως δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και την φυλάκισή του με την κατηγορία ότι σε ομιλία του είχε κάνει αναφορά σε ένα ισλαμικό ποίημα. 

Ads

Σε γενικές γραμμές η ταινία προσπαθεί να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του Ερντογάν παρουσιάζοντάς τον σαν κάποιον που θέλει να βοηθάει τους πάντες. 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα ανήμερα των γενεθλίων του Ερντογάν πριν μια εβδομάδα περίπου ενώ κυκλοφόρησε σήμερα στις αίθουσες των σινεμά.