Ads

Η χούντα στη Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την κράτηση των συλληφθέντων πολιτικών για «μια εβδομάδα, ανάλογα με το βαθμό εμπλοκή τους στην πολιτική κρίση», δήλωσε ο πραξικοπηματίας εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Βινθάι Σουβαρί. Αναλυτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές της Σιναουάτρα κάνουν λόγο για πολιτική εκκαθάριση. Το Σάββατο η Χούντα ανακοίνωσε και τη διάλυση της γερουσίας. 

Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, οι συλληφθέντες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση για μια εβδομάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Σημειώνεται πως υπό κράτηση έχουν τεθεί η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα και πολλά μέρη της κυβέρνησής της. Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ύστερα από την πολύμηνη αναταραχή που ξέσπασε με τις κινητοποιήσεις οπαδών της αντιπολίτευσης, που προέρχονται κυρίως από την μεγαλοαστική και τη μεσοαστική τάξη με ισχυρό το φιλοβασιλικό στοιχείο.

Πολιτικοί αναλυτές σε διεθνή μέσα είχαν επισημάνει το προηγούμενο διάστημα τις ανησυχίες της Σιναουάτρα για ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού καθώς οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν καλές σχέσεις με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. «Οι στρατιωτικοί τους χώρισαν και τους έθεσαν υπό κράτηση σε διάφορα μέρη», επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή.

«Πηγαίνει καλά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την Γινγκλάκ Σιναουάτρα ο αντιστράτηγος Τιρασάι Νακουάνις, διευκρινίζοντας πως η ταχύτητα της απελευθέρωσής της «θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία της». Σημειώνεται πως μέχρι αυτήν την ώρα η Χούντα δεν έχει ανακοινώσει των αριθμό των συλληφθέντων.

Ads

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε «να απελευθερωθούν όλοι αυτοί που συνελήφθησαν αυθαιρέτως και να αποκατασταθεί επειγόντως η δημοκρατία». «Αυτό είναι μια εκκαθάριση για να απαλλαγούν από αυτούς που απειλούν εν δυνάμει την κυβέρνηση που θα προκύψει από το πραξικόπημα», αναλύει ο αμερικανός πολιτειολόγος Πολ Τσέιμπερς.