Ένα αντιτεθωρακισμένο όπλο που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και μια γερμανική εταιρεία φαίνεται πως έχει καταγραφεί να χρησιμοποιείται από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post.

Ads

Σε βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το ίδιο το τάγμα Αζόφ, ένας Ουκρανός μαχητής φαίνεται να πυροβολεί με ένα αντιαρματικό όπλο τύπου MATADOR κατά ανδρών του ρωσικού στρατού.

Για τα αντιαρματικά και τεθωρακισμένα όπλα όπως το Javelin, το NLAW και το MATADOR έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μεταφορές όπλων, καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι πως αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια του τάγματος Αζόφ,

Σε ενημέρωση της 16ης Μαρτίου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε πει ότι «τα αντιτεθωρακισμένα και τα συστήματα αεράμυνας, αμύνονται αποτελεσματικά τη χώρα».
Επίσης, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε 2.650 MATADOR προς αγορά από την Ουκρανία, ανέφερε η Süddeutsche Zeitung τον Μάρτιο. Η Euromaidan Press ανέφερε ακόμη ότι είχαν αγοραστεί έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με άλλα 2.450 που θα παραχθούν.

Ads

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι αυτά τα όπλα που αναπτύχθηκαν από το Ισραήλ βρίσκονται τώρα στα χέρια του τάγματος Αζόφ.

Τι είναι το MATADOR;

Το MATADOR, γνωστό στις ευρωπαϊκές αγορές και ως RGW 90, είναι ένας μη κατευθυνόμενος εκτοξευτής αντιτεθωρακισμένων πυραύλων μικρής εμβέλειας που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία RAFAEL Advanced Defense Systems, τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης και την Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας  και τη γερμανική αμυντική εταιρεία Dynamit Nobel.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης, το MATADOR αναπτύχθηκε για τους περιορισμένους χώρους των περιβαλλόντων αστικού πολέμου και είναι ικανό να διεισδύσει στην άμυνα των περισσότερων APC και ελαφρών αρμάτων μάχης.

Το όπλο έχει μια κεφαλή «διπλής ικανότητας», πέρα από τα κανονικά αντιαρματικά όπλα, μια λειτουργία καθυστέρησης δράσης που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί άνοιγμα στα κτίρια. Κατά τις μάχες σε αστικά περιβάλλοντα, η ικανότητα αποφυγής εισόδου σε πόρτες και παράθυρα μπορεί να σημαίνει αποφυγή ενέδρων ή παγίδων.

Το όπλο είναι «από τα ελαφρύτερα στην κατηγορία του», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης και εξαιρετικά ευέλικτο. Το MATADOR έχει μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια 500 μέτρων, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που δημοσιεύει το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης.