Η δολοφονία του δικαστή Φαλκόνε το 1992

Ads

Οι στενές σχέσεις που για χρόνια εξυφαίνονται στην Ιταλία μεταξύ της μαφίας και των πολιτικών αποτελεί μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ‘αγκάθι’ στην δικαστική έρευνα για την εξάρθρωση ενός κυκλώματος μαφιόζικων επιθέσεων που έχουν κοστίσει ζωές αθώων. Οι Ιταλοί πάντως, δεν φαίνεται να ξεχνούν.

Την Πέμπτη 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη όλων των θυμάτων που σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις. Η τελετή αυτή έλαβε χώρα στη Μπολόνια στην οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι από τρομοκρατική επίθεση που έγινε 32 χρόνια πριν στον κεντρικό σταθμό της πόλης.

Πρόκειται για μία έκρηξη της οποίας οι ακριβείς συνθήκες και οι ηθικοοί αυτουργοί καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου μέχρι και σήμερα. Για την επίθεση αυτή είχαν κατηγορηθεί τόσο ακροδεξιοί ακτιβιστές όσο και μέλη της νέο-φασιστικής ομάδας ‘Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες’, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί ποτέ η ενοχή τους, ενώ από την έρευνα υπάρχουν έντονες ενδείξεις πως στην παραποίηση των στοιχείων έχει συμβάλει και η μασονική στοά ‘Ρ2’.

Ads

Στην τελετή οι συγγενείς των θυμάτων διαφόρων επιθέσεων στην Ιταλία ενώθηκαν με το σύνθημα «Εμείς, τα θύματα στην αναζήτηση της αλήθειας», ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στην Capaci και στη via d’Amélio όπου πριν 20 χρόνια δολοφονήθηκαν οι δικαστές Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο.

Σήμερα θεωρείται πως ο θάνατος των δύο δικαστών, μαζί με κάποιες βομβιστικές επιθέσεις, αποτέλεσε την απάντηση της Cosa Nostra στις καταδικαστικές αποφάσεις που ακολούθησαν το δικαστικό σίριαλ που ξεκίνησαν οι δύο δικαστές το 1987, το οποίο έληξε με 390 καταδικαστικές αποφάσεις για πολλούς γκάνγκστερ της ιταλικής μαφίας.

Προκειμένου να σταματήσουν τα αντίποινα της μαφίας η ιταλική κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με την Cosa Nostra, με την ύπαρξη των αποδεικτικών συνομιλιών να αναγνωρίζεται επίσημα το 2009 με την δημοσίευση στον Τύπο μιας σειράς εγγράφων που γράφτηκαν από τον Τότο Ρίνα, το αφεντικό των Σικελών αφεντικών.

Είκοσι χρόνια μετά, παρά τη σταδιακή συνέχιση της έρευνας, ο τρόπος που επιχειρείται να καταργηθούν οι δικαστές του Παλέρμο είναι πιο ύποπτος από ποτέ.

Στα τέλη Ιουλίου δώδεκα άτομα φέρονται από τον εισαγγελέα του Παλέρμο αναμεμειγμένα σε αυτή τη «συμφωνία κράτους-μαφίας», όπως την ονομάζουν οι Ιταλοί. Μέσα στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους βρίσκονται τρείς πολιτικοί και τρείς αστυνομικοί. Οι πολιτικοί είναι οι Νίκολα Μαντσίνο, Μαρτσέλο Ντελ’Ούλτρι και Καλογκέρο Μανίνο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι όμως πως μέχρι πρόσφατα στη αλλόκοτη αυτή «συμφωνία» φαινόταν μπλεγμένη και η Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετά από δημοσιεύματα της καθημερινής Fatto όπου σε τηλεφωνικές υποκλοπές μεταξύ του Νίκολα Μαντσίνο και του Λόρις Αμπρόσιο στενού συμβούλου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρώτος ζητάει από τον δέυτερο τη παρέμβαση του προέδρου Ναπολιτάνο.

Σύμφωνα με μάρτυρες οι δικαστές Φαλκόνε και Μπορσελίνο είχαν ανακαλύψει την ύπαρξη αυτών των συνομιλιών και ετοιμάζονταν να μιλήσουν, γεγονός που συνιστά έναν καλό λόγο για να βγουν από τη μέση.

Σε άρθρο στην ιταλική La Repubblica ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου αφιερωμένου στον Μπορσελίνο γράφει: «Δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι για τον θάνατο του και αυτό υπονομεύει την ιταλική δημοκρατία, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη και διαβρώνει την κοινωνική εμπάθεια, τροφοδοτώντας την απελπισία και την δυσπιστία που ποτέ δεν είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο στη χώρα μας».

Πηγή

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς