Θετικός ήταν σε μία «ρωσική ενημέρωση» σχετικά με δυνητικά επιβαρυντικά στοιχεία κατά της Χίλαρι Κλίντον, όπως αποδεικνύεται από την προσωπική του αλληλογραφία, ο μεγαλύτερος υιός του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Jr. Πρόκειται για την υπόθεση της συνάντησης με τη ρωσίδα δικηγόρο, που συμφωνα με την πλευρά Τραμπ του παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και η οποία τάραξε ξανά τα νερά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ads

Τα email έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Τραμπ Jr, για να «υπάρξει πλήρης διαφάνεια», όπως υποστήριξε. Ο ίδιος σε δηλώσεις του, είπε επίσης ότι «η γυναίκα, όπως είπε η ίδια δημοσίως, δεν ήταν εκπρόσωπος της (ρωσικής) κυβέρνησης» και «ήθελε να μιλήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας». 

Τι λένε τα email

Στις αρχές Ιουνίου του 2016, ο Τραμπ Jr είχε δεχθεί μήνυμα από τον εκπρόσωπο του επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, Ρομπερτ Γκόλντστοουν, με τον οποίο η οικογένεια διατηρεί στενές επαφές.

Ads

Ο Γκόλντστοουν του έγραφε στο μήνυμα πως ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ στοιχεία που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι πληροφορίες για τις συναλλαγές της Κλίντον με τη Ρωσία «θα ήταν πολύ χρήσιμες στον πατέρα σας», ανέφερε σε ένα από τα μηνύματα ο Γκόλντστοουν που έκανε λόγο για πολύ ευαίσθητες πληροφορίες προερχόμενες από πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα ο σύμβουλος ρωτούσε τον υιό Τραμπ, αν ήταν επιθυμούσε να μιλήσει με τον Αγκαλάροφ. 

«Ταξιδεύω τώρα αλλά ίσως μπορώ να μπορούσα να μιλήσω στον Εμίν. Έχω λίγο χρόνο και, αν ισχύουν αυτά που λέτε, θα μου άρεσε [μια επικοινωνία], ιδίως λίγο αργότερα φέτος το καλοκαίρι» ήταν η απάντηση του Τραμπ Τζούνιορ. 

Ακολουθεί μια σειρά από μηνύματα για προκειμένου να κανονιστεί πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εμίν Αγκαλάροφ και του Τραμπ τζούνιορ και κατόπιν ένα ραντεβού, στις 9 Ιουνίου 2016, στον Πύργο Τραμπ, με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. 

Η τελευταία έφτασε στις ΗΠΑ από τη Μόσχα και παρουσιαζόταν ως «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης». Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ και ο Πολ Μάναφορτ, ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε άγνοια για τη συνάντηση του υιού του με τη δικηγόρο το 2016, έσπευσε όμως να τον στηρίξει για «την υψηλή ποιότητα» και τη «διαφάνειά» του. Από το Κρεμλίνο επίσης αρνούνται κάθε απόπειρα εμπλοκής λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν την δικηγόρο. Στους δημοκρατικούς φυσικά επικρατεί αναβρασμός με τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν να δηλώνει: «Βρισκόμαστε πλέον πέρα από την παρακώλυση της δικαιοσύνης. Έχουμε περάσει στην ψευδορκία, στις ψευδείς δηλώσεις, ίσως ακόμη και στην προδοσία».