Ένας στρατιωτικός γιατρός και μια μαία καταδικάστηκαν στην Αργεντινή για συμμετοχή στην απαγωγή νεογνών από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976 – 1983) με εντολή του καθεστώτος.

Ads

Το δικαστήριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καταδίκασε τον γιατρό και απόστρατο στρατιωτικό Νορμπέρτο Ατίλιο Μπιάνκο, 69 ετών, σε φυλάκιση 13 ετών και τη μαία Γιολάντα Αρότσε, 85 ετών, σε φυλάκιση επτά ετών. Ένας ακόμη γιατρός αθωώθηκε καθώς «δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του».

Και οι τρεις δικάστηκαν για το ρόλο τους στο παράνομο μαιευτήριο του κέντρου κράτησης Campo de Mayo, στο Μπουένος ‘Αιρες, όπου οι έγκυες που είχαν απαχθεί γεννούσαν τα παιδιά τους έχοντας τα χέρια και τα μάτια δεμένα. Τα βρέφη δίνονταν για υιοθεσία, χωρίς στοιχεία, σε οικογένειες στρατιωτικών ή πολιτών που υποστήριζαν το καθεστώς.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον πρώην στρατηγό Σαντιάγκο Ομάρ Ριβέρος, 91 ετών, και τον πρώην δικτάτορα Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, 86 ετών, σε φυλάκιση 30 και 16 χρόνων αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες, ήδη φυλακισμένοι ισόβια για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι του τομέα όπου λειτουργούσε το παράνομο μαιευτήριο.

Ads

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας», η οποία ιδρύθηκε το 1977, πολιτική αγωγή στη δίκη, κατάφερε να ταυτοποιήσει 116 παιδιά αντιφρονούντων που δόθηκαν σε στρατιωτικούς ή προσκείμενους στο καθεστώς, σε σύνολο σχεδόν 500 παιδιών, σύμφωνα με αποτίμηση της οργάνωσης αυτής. Ο αριθμός των αγνοουμένων κατά τη δικτατορία εκτιμάται σε 30.000 από τις οργανώσεις προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.