Διαβάζει η εξουσία; Και εάν ναι, ποιά βιβλία συντροφεύουν τους δυνατούς του κόσμου; 

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει τη φήμη ανθρώπου που αγαπά τα βιβλία. 

Απαντώντας μάλιστα, πρόσφατα σε σχετική ερώτηση -τί διαβάζει την περίοδο αυτή- ο Τραμπ είπε: «Μου αρέσουν πολλά βιβλία. Διαβάζω πολλά βιβλία. Δεν έχω τον χρόνο να διαβάσω πολύ -μιλώντας για βιβλία- αλλά μου αρέσει να τα διαβάζω» (…)

Ευτυχώς για τον πλανήτη, οι 44 Πρόεδροι των ΗΠΑ που προηγήθηκαν του Τραμπ, είχαν ευκαιρίας δοθείσης, αναφερθεί δημοσίως στους αγαπημένους τους συγγραφείς και στα αγαπημένα τους βιβλία. 

Ads

Ποιός διάβαζε Μάρκο Αυρήλιο; Και ποιός αγαπούσε τον Ροβινσώνα Κρούσο; Έχουν οι κορυφαίοι Λέων Τολστόι και Σαίξπηρ θέση στη λίστα των δέκα; 

Το mic.com παρουσιάζει τα αγαπημένα βιβλία και τους αγαπημένους συγγραφείς 10 Αμερικανών προέδρων, ανεξαρτήτως βεβαίως, συμπερασμάτων ως προς το κατά πόσο τα εν λόγω αναγνώσματα έδωσαν τροφή για σκέψη, τους έκαναν σοφότερους ή, πιο συνετούς. 

Μπαράκ Ομπάμα: «Το τραγούδι του Σόλομον» της Τόνι Μόρισον. 

Το πάθος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη λογοτεχνία είναι γνωστό. Οι φωτογραφίες του στο βιβλιοπωλείο «Politics and Prose» στην Ουάσιγκτον συντροφιά με τις κόρες του τον περασμένο Νοέμβριο, δεν ήταν ζήτημα «πολιτικής επικοινωνίας», αλλά πραγματικότητα. Ο αμερικανικός Τύπος έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με τις λογοτεχνικές προτιμήσεις του Ομπάμα -πέρα από τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Στην κορυφή των προτιμήσεων του, το mic.com έχει «Το τραγούδι του Σόλομον» της Αφροαμερικανίδας βραβευμένης με Νόμπελ και Πούλιτζερ, Τόνι Μόρισον, έργο που αφηγείται τις ζωές μιας μαύρης οικογένειας που ζει στο Μίσιγκαν. 

image

Μπιλ Κλίντον: «Άπαντα» του Μάρκου Αυρήλιου 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times του 1992, ο Κλίντον -πολιτικός με φήμη αδηφάγου αναγνώστη- επέστρεφε στο έργο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα και φιλόσοφου, Μάρκου Αυρήλιου τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Μεταξύ των αγαπημένων έργων του ήταν επίσης, το «Εκατό χρόνια Μοναξιά» του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και το βιβλίο της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί». 

image

Νίξον και Τζορτζ Μπους, πρεσβύτερος: «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντα Τολστόι

Ο Τολστόι -και ειδικά, το έπος του «Πόλεμος και Ειρήνη» για τη Ρωσία της ναπολεόντειας περιόδου- έχει καταχωρηθεί ως ο αγαπημένος συγγραφέας δύο Αμερικανών προέδρων, του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζορτζ Μπους, πρεσβύτερου. Ο τελευταίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι το «Πόλεμος και Ειρήνη» του έμαθε πολλά για τη ζωή… 

image

Ρόναλντ Ρίγκαν: «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» του Τομ Κλάνσι

Οκ, αναμενόμενο. Και για όσους πιθανώς, δεν ενθυμούνται το βιβλίο, σίγουρα έχουν αναφορά στην κινηματογραφική μεταφορά του κατασκοπευτικού θρίλερ με τους Σον Κόνερι, Άλεκ Μπάλντουιν και Σαμ Νιλ. Το στόρι βασίζεται στην περιπέτεια του κυβερνήτη ενός υπερσύγχρονου σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου, ο οποίος αποφασίζει να αυτομολήσει στη Δύση.

Λέγεται μάλιστα, ότι ο Ρίγκαν διάβασε το βιβλίο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του 1986 -βλέπε, Ψυχρός Πόλεμος. 

image

Τζίμι Κάρτερ: «Ας υμνήσουμε ένδοξους ανθρώπους» του Τζέιμς Αγκί 

Το κλασικό βιβλίο που έγραψε ο Τζέιμς Αγκί το 1941 για τους βασανισμένους αγρότες του Νότου, ήταν το αγαπημένο μυθιστόρημα του Κάρτερ. 

image

Τζον Κένεντι: «Από τη Ρωσία με αγάπη» του Ίαν Φλέμινγκ 

Όπως γράφει το mic.com οι δύο άνδρες έχουν μια κάποια σχέση: Τόσο ο Κένεντι, όσο και ο πράκτορας 007, ο ήρωας του Φλέμινγκ υπήρξαν τα απόλυτα icons της δεκαετίας του 1960. 

image

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: «Ένας Γιάνκης του Κονέντικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου» του Μαρκ Τουέιν

Ο Αϊζενχάουερ δεν διέθετε μεγάλη ή, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, ωστόσο, το εν λόγω σκωπτικό έργο του Μαρκ Τουέιν (1889) όπου ένας Αμερικανός «μεταφέρεται» στην Αγγλία του 6ου αιώνα, υπήρξε από τα αγαπημένα του βιβλία. 

image

Φραγκλίνος Ρούζβελτ: Τα έργα του ποιητή και συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

Ο Κίπλινγκ υπήρξε αγαπημένος συγγραφέας του Ρούζβελτ. Όπως, ορθά υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Κίπλινγκ υπήρξε υποστηρικτής της αποικιοκρατίας. Το ποίημα του «Βαρύ φορτίο του λευκού ανθρώπου» ήταν ένας ύμνος στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. 

image

Τζέιμς Γκάρφιλντ: «Ροβινσώνας Κρούσος»του Ντάνιελ Ντεφόε 

Σύμφωνα με τον βιογράφο του Τζέιμς Γκάρφιλντ (1831 – 1881), του 20ού προέδρου των ΗΠΑ, η εντύπωση που του έκανε η περιπέτεια του Ροβινσώνα Κρούσου, ήταν τόσο έντονη ώστε δεν σβήστηκε ποτέ από το μυαλό του. 

image

Αβραάμ Λίνκολν: «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ 

Η κορυφαία τραγωδία του Σαίξπηρ για τη φιλοδοξία και την ακόρεστη δίψα για εξουσία υπήρξε αγαπημένο έργο του Λίνκολν.

image