Οι Σύροι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία έφτασαν σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της πόλης Τζαράμπλους, την οποία ήλεγχαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν πηγές των ανταρτών και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ads

«Μπήκαμε στην πόλη από τη νότια πλευρά» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οτμάν, ένας διοικητής των ανταρτών. Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Ανατολή μετέδιδε επίσης ότι οι συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις που στηρίζονται από τουρκικά άρματα μάχης, μονάδες των ειδικών δυνάμεων και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπήκαν στην Τζαράμπλους, μια κοινότητα πολύ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ένας διοικητής της ανταρτικής ομάδας Φάλακ αλ Σαμ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ που βρίσκονταν στην Τζαράμπλους την εγκατέλειψαν και ορισμένοι από αυτούς παραδόθηκαν. Ένας άλλος διοικητής είπε ότι το 50% της πόλης βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Nωρίτερα, η Ουάσινγκτον, μέσω του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη νέα θέση της σχετικά με τη συριακή κρίση και το κουρδικό. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους Κούρδους μαχητές, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, να μην περάσουν δυτικά του Ευφράτη ποταμού, ικανοποιώντας το τουρκικό αίτημα.

Ads

«Είπαμε πολύ καθαρά» ότι οι κουρδικές δυνάμεις «πρέπει να διασχίσουν εκ νέου τον ποταμό», είπε ο Μπάιντεν. Πρόκειται για μια βασική επιδίωξη της Άγκυρας που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την παρουσία μιας κουρδικής αυτόνομης περιοχής στα σύνορά της, που θα ενίσχυε το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα εντός της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι Κούρδοι της Συρίας είχαν την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και των Ρώσων, στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, και έχοντας εξοπλιστεί από τη Δύση, οι Κούρδοι του YPG πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών και αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και πολεμικά ικανούς συμμάχους της Δύσης, γεγονός που είχε ανοίξει τη συζήτηση για δημιουργία ακόμη και μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία.

Ωστόσο με δηλωμένη πλέον τη νέα θέση των ΗΠΑ, που περιορίζει τους κουρδικές δυνάμεις, η Τουρκία ξεκίνησε την Τετάρτη μια στρατιωτική επιχείρηση εντός συριακού εδάφους κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων. Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», προβάλλεται από τους Τούρκους ως επιχείρηση κυρίως ενάντια στους τζιχαντιστές, ωστόσο είναι προφανής η επιδίωξή της να μην πέσει η Τζαραμπλούς στα χέρια των Κούρδων της Συρίας, που επίσης απωθούν τους τζιχαντιστές του ISIS. Η Δαμασκός καταδικάζοντας την επίθεση κατήγγειλε πως πρόκειται για εισβολή στο έδαφος της.