Για βομβαρδισμό αποθήκης πυρομαχικών του ISIS στην οποία υπήρχαν χημικά όπλα, από την δυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, στην επαρχία Ντέιρ εζ Ζορ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «εκατοντάδες μαχητές του ISIS αλλά και άμαχοι», κάνει λόγο το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Συρίας.

Ads

Το ρωσικό πρακτορείο Ria – Novosti μεταδίδει, ότι στην περιοχή του χτυπήματος σχηματίστηκε αρχικά ένα λευκό σύννεφο, το οποίο αμέσως μετά κιτρίνισε, γεγονός το οποίο τεκμηριώνει την διαρροή μεγάλης ποσότητας τοξικών ουσιών.

Το συριακό ΓΕΣ προσθέτει, ότι ο μαζικός θάνατος ανθρώπων αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν χημικά όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο μαζικής εξόντωσης.

Προσθέτει, ότι η Δαμασκός δεν διαθέτει χημικά όπλα.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο Αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, δήλωσε ότι ο συνασπισμός δεν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή εκείνη την ώρα.

Ads

«Ο συριακός ισχυρισμός είναι ανακριβής και πιθανόν εκ προθέσεως παραπληροφόρηση», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με την ρωσική εκδοχή, το συμβάν στις 4 Απριλίου με τον θάνατο αμάχων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από χημικά στο Ιντλίμπ, δεν ήταν αποτέλεσμα χρήσης χημικών όπλων εκ μέρους του συριακού στρατού, αλλά αποτέλεσμα βομβαρδισμού αποθήκης πυρομαχικών του ISIS η οποία είχε χημικά όπλα.

Αντίθετα, η Δύση κατηγόρησε την Δαμασκό ότι έκανε χημική επίθεση, εκδοχή που οδήγησε και στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ.