Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Ρωσίας, απελευθέρωσε την πόλη Ντέιρ Εζόρ από το Ισλαμικό Κράτος, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από την Δαμασκό, ωστόσο συριακά κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο την Πέμπτη για μια σημαντική προέλαση του στρατού στην πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρωτεύουσα της ομώνυμης, πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας που γειτονεύει με το Ιράκ.

Η απώλεια της πόλης θεωρείται νέο βαρύ πλήγμα για το ΙΚ, που βλέπει να πολλαπλασιάζονται οι ήττες του τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ. Τη 17η Οκτωβρίου, η τζιχαντιστική οργάνωση εκδιώχθηκε από τη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσά» της στη Συρία, που κατέλαβε η συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, την οποία υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια ήττα με ιδιαίτερο συμβολισμό.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους (…), με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ντέιρ Εζόρ», ανέφερε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Ads

«Οι μάχες έχουν τερματιστεί, επιχειρήσεις εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι τα στρατεύματα της Δαμασκού απελευθέρωσαν άλλες τρεις συνοικίες από τους τζιχαντιστές κι έσφιγγαν τον κλοιό στην πόλη. Μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό είχε δηλώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έλεγχαν πλέον πάνω από το 80% της πόλης.