Ο πατέρας μιας νεαρής γυναίκας στην κεντρική Συρία μαζί με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου με την κατηγορία της μοιχείας. Η εκτέλεση έγινε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο αλλά μόλις τώρα ανέβηκε σε βίντεο στο YouTube. Επίσης, ένας άνδρας εκτελέστηκε δημοσίως στην επαρχία Ιντλίμπ, με την ίδια κατηγορία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Ο λιθοβολισμός είναι η τιμωρία που επιβάλει ο ισλαμικός νόμος στους παντρεμένους άνδρες ή γυναίκες που κρίνονται ένοχοι για μοιχεία. 

Στο βίντεο διακρίνεται η μαυροντυμένη γυναίκα απέναντι σε δύο άνδρες: τον πατέρα της και έναν τζιχαντιστή. Ο τελευταίος, που είναι ένοπλος, φοράει λευκό πουκάμισο και παντελόνι παραλλαγής ενώ ο γηραιός πατέρας είναι ντυμένος με τη λευκή τζελάμπα, το παραδοσιακό ένδυμα των χωρικών της περιοχής. «Η τιμωρία είναι το αποτέλεσμα αυτού που διέπραξες και κανείς δεν σε ανάγκασε να το κάνεις. Αποδέχεσαι την τιμωρία του Θεού;», ρωτάει ο τζιχαντιστής Η γυναίκα νεύει με το κεφάλι και κατόπιν ζητά από τον πατέρα της να την συγχωρέσει, κάτι που εκείνος αρνείται, υπό την πίεση των τζιχαντιστών. Αντ’ αυτού, παίρνει ένα σκοινί, δένει την κόρη του και την ξαπλώνει, για να ξεκινήσει ο λιθοβολισμός.

image

Ads

image

Η εκτέλεση του άντρα έγινε από άνδρες του Μετώπου Αλ Νούσρα, ισλαμιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Η οργάνωση έχει διασπαστεί με το Ισλαμικό Κράτος και πολεμά κατά του καθεστώτος Άσαντ μαζί με τους υπόλοιπους Σύρους αντάρτες, χωρίς να λείπουν και οι μεταξύ τους συγκρούσεις. Είναι η πρώτη φορά που λιθοβολείται άνδρας από την έναρξη της κρίσης στη χώρα.

Ο άνδρας που εκτελέστηκε στο Ιντλίμπ ήταν 35 ετών και είχε καταδικαστεί σε θάνατο από «ισλαμικό δικαστήριο». Η γυναίκα με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση ήταν ανύπαντρη και καταδικάστηκε σε μαστίγωμα.