Με αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στο έδαφός της προειδοποίησε σήμερα η Συρία, ενώ το Ιράν ξεκαθάρισε πως ο βομβαρδισμός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πόλη του Τελ Αβίβ. Το ίδιο το Ισραήλ τηρεί σιγή, μια ημέρα μετά την επίθεση.
 

Ads

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν κλήθηκε σήμερα στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τη Δαμασκό, η αεροπορική αυτή επιδρομή συνιστά παραβίαση μιας συμφωνίας απεμπλοκής, η οποία συνήφθη μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
 
Η Δαμασκός μπορεί να πάρει «αιφνιδίως μια απόφαση για να απαντήσει στην επίθεση των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών», δήλωσε ο Σύρος πρεσβευτής στο Λίβανο Άλι Άμπντουλ-Καρίμ Άλι, μία ημέρα μετά το ισραηλινό πλήγμα στο έδαφος της Συρίας. «Η Συρία είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και του εδάφους της», πρόσθεσε ο πρεσβευτής σε δηλώσεις που έκανε σε ιστότοπο της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. «Η Συρία, η οποία αγωνίζεται για την εθνική της κυριαρχία, θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή», σημείωσε.
 
Διπλωμάτες και Σύροι αντάρτες και περιφερειακές πηγές υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν χθες ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή κοντά στη μεθόριο με τον Λίβανο, για να πλήξουν όπως φαίνεται φορτίο όπλων που εικάζεται ότι προοριζόταν για τη Χεζμπολάχ. Η Συρία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι στόχος ήταν στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο βορειοδυτικά της Δαμασκού και ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την επιδρομή αυτή.
 
Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ καταδίκασε την αδράνεια του συριακού καθεστώτος απέναντι στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. «Ντροπή στο καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε σήμερα σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ, Αλ Τζαζίρα. «Ήρθαν τα ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ τα δικά σου αεροσκάφη χρησιμεύουν μόνο να καταστρέφουν τα τεμένη και τα πανεπιστήμια και να σκοτώνουν τους πολίτες», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Σύρο πρόεδρο. «Τα αεροσκάφη σου κοιτούσαν μόνο και δεν σταμάτησαν τα ισραηλινά αεροσκάφη», πρόσθεσε ο ίδιος από το Κάιρο, έδρα του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
 
Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει το Σύρο πρόεδρο, «εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της προς την ηγεσία της Συρίας, το στρατό και το λαό».
 
Η Ρωσία, η οποία έχει εμποδίσει τις δυτικές προσπάθειες για την άσκηση πιέσεων στη Συρία στους κόλπους του ΟΗΕ, καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λέγοντας ότι πρόκειται για μια απρόκλητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, έχουμε να κάνουμε με απρόκλητες επιθέσεις σε στόχους στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και είναι απαράδεκτο, οποιοδήποτε κίνητρο κι αν έχει ως αιτιολογία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Την καταδίκη του εξέφρασε και το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί να δηλώνει ότι πρόκειται για μια «ωμή επίθεση». Παράλληλα, το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πόλη του Τελ Αβίβ.