Τουλάχιστον 52 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων τζιχαντιστών σε χωριό της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

«Επιδρομές του συνασπισμού που διεξήχθησαν νωρίς χθες το πρωί στο χωριό Μπιρμχάλε, στην επαρχία του Χαλεπίου, σκότωσαν 52 ανθρώπους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν. Μεταξύ των θυμάτων είναι επτά παιδιά, ενώ 13 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς είναι πιθανόν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, Κούρδοι πολιτοφύλακες και Σύροι αντάρτες πολεμούν τους τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Μπιρμχάλε. Ωστόσο στο χωριό «κατοικούν μόνο άμαχοι. Δεν υπάρχουν θέσεις του I.Κ., ούτε ταραχές».

Ούτε ένας μαχητής του Ι.Κ. δεν σκοτώθηκε στις επιδρομές εναντίον του χωριού, πρόσθεσε λέγοντας πως κατά τα φαινόμενα από λάθος επλήγησαν οι άμαχοι στο χωριό, στις ανατολικές όχθες του ποταμού Ευφράτη, αντί να πληγούν στόχοι των τζιχαντιστών. Ο κ. Ραχμάν καταδίκασε την επιδρομή, τονίζοντας ότι υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών, ενώ πρόσθεσε ότι σε άλλες επιδρομές σε γειτονική περιοχή σκοτώθηκαν επτά τζιχαντιστές.

Ads

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν πολλές αραβικές χώρες, πραγματοποιεί επιδρομές από τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Συρία εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ι.Κ.. Ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις επιχειρήσεις του συνασπισμού στο Ιράκ.

Οι βομβαρδισμοί επέτρεψαν στους Κούρδους μαχητές και τους Σύρους αντάρτες να ανακαταλάβουν την πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών με τους τζιχαντιστές. Ωστόσο το Πεντάγωνο παραδέχτηκε τον Απρίλιο ότι το Ι.Κ. «έχει διατηρήσει την επιρροή του» στη Συρία, παρά τις αεροπορικές επιδρομές.