Σύριοι αντικαθεστωτικοί και ακτιβιστές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση καταγγέλλουν επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων με χημικά στα προάστια της πρωτεύουσας της Δαμασκού με εκατοντάδες θύματα. Η καταγγελία, η οποία διαψεύδεται από το καθεστώς, έρχεται την ημέρα άφιξης των επιθεωρητών του ΟΗΚΕ στη πρωτεύουσα της Συρίας προκειμένου να διερευνηθούν παλαιότερες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές. Η Δύση και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητούν άμεση διερεύνηση της νέας καταγγελίας, ενώ η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος, κάνει λόγο για «προβοκάτσια» και συνδέει τις καταγγελίες με την άφιξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα την Τετάρτη το βράδυ. 

Ads

 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί ήταν ισχυροί και είχαν ως στόχο περιοχές στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες. 

Η συριακή αντιπολίτευση «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός» αναφέρει πως τα θύματα ανέρχονται σε περίπου 1300, ενώ αρχικά είχε κάνει λόγο για περίπου 650 νεκρούς. Άλλες πηγές αναφέρονται σε λιγότερα θύματα. Μέχρι αυτήν την ώρα οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη ο Ζορζ Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν τον συριακό λαό». Η σφαγή αυτή δίνει τη «χαριστική βολή» στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, πρόσθεσε.
 
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς κάνει χρήση χημικών όπλων. Όμως τα σημερινά εγκλήματα συνιστούν ένα σημαντικό σημείο καμπής στις επιχειρήσεις του καθεστώτος. Αυτή τη φορά έγιναν για να εξοντώσουν και όχι για να τρομοκρατήσουν το λαό», πρόσθεσε.

Ads

Βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ακτιβιστές, η αυθεντικότητα των οποίων όμως δεν έχει για την ώρα εξακριβωθεί, δείχνουν γιατρούς να περιθάλπουν παιδιά που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και νοσοκομεία να είναι γεμάτα με κόσμο. Υπάρχουν επίσης εικόνες με δεκάδες ανθρώπους σωριασμένους στο έδαφος, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ ορισμένοι από αυτούς είναι καλυμμένοι με άσπρα σεντόνια. 

Το συριακό καθεστώς διαψεύδει τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, επισημαίνοντας πως αυτές έγιναν λόγω της άφιξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό.
 
Ο επικεφαλής της 20μελούς ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ δήλωσε πως η νέα καταγγελία για χρήση χημικών όπλων θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί. Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός από την πλευρά του ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνοντας λόγο για «σφαγή». Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης για το θέμα. 
 
Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφτούν την περιοχή, κάτι που ζήτησε και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Μάλιστα η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ «να λάβουν δράση ενάντια σε αυτήν τη σφαγή».
 

Η Βρετανία κάλεσε το Συριακό καθεστώς να επιτρέψει στους επιθεωρητές την πρόσβαση στην περιοχή. «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι για τις αναφορές πως εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών.
 
Η Γαλλία ζήτησε επίσης από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφτούν την περιοχή που καταγγέλλεται πως έγινε η επίθεση με χημικά όπλα. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στα προάστια της Δαμασκού, τότε θα πρόκειται για μια «θηριωδία άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς
 

Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων «όχι μόνο θα πρόκειται για σφαγή, αλλά για μια θηριωδία άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την κατάσταση στην Αίγυπτο. Ο γάλλος υπουργός τόνισε πάντως ότι οι καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον τόνισε πως οι καταγγελίες θα πρέπει να ερευνηθούν «άμεσα και εις βάθος». «Είδαμε με μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες που αφορούν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Τέτοιου είδους κατηγορίες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας κατεπείγουσας και εις βάθος έρευνας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.
 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη», συνεχίζει το κείμενο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αίγυπτο, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις καταγγελίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν ή όχι «το συντομότερο δυνατόν». «Ζητούμε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ειδικούς για τα χημικά όπλα οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία» να ερευνήσουν το θέμα, τόνισε.
 
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα συζητήσει με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
 
Όπως είπε αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει ακόμη να επαληθεύσουν με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, ωστόσο ο Λευκός Οίκος εκφράζει τη έντονη ανησυχία του για αυτές τις και ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε σήμερα ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν «μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων».
 
Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης «είχαν ήδη αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ τα μέσα ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής που «έχουν πάρει θέση» υπέρ της μίας πλευράς, είχαν ξεκινήσει μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης». «Όλα αυτά μας οδηγούν στη σκέψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει ότι οι καταγγελίες αυτές συμπίπτουν «με την επιτυχή έναρξη των εργασιών των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία» οι οποίοι έλαβαν την άδεια να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για παρόμοιες επιθέσεις με χημικά στο πρόσφατο παρελθόν.