Διαδικασίες για την κατάθεση πρότασης μομφής έχει ξεκινήσει η αντιπολίτευση στην Γαλλία, καθώς ένταση προκάλεσε στο Γαλλικό κοινοβούλιο η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περάσει τη νομοθετική μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο/η επικεφαλής της κυβέρνησης κινήσει τη διαδικασία για ενεργοποίηση του άρθρου 49.3, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας μέσα σε 24 ώρες. Εάν στηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο νόμος απορρίπτεται.

Ένταση στο κοινοβούλιο

Όταν η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3, οι βουλευτές απάντησαν με γιουχαΐσματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να αποφύγει την ψηφοφορία.

Ads

«Δεν μπορούμε να τζογάρουμε με το μέλλον των συντάξεών μας, και αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία», υποστήριξε η γαλλίδα πρωθυπουργός.

Όταν ανέβηκε στο βήμα, αριστεροί βουλευτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο «Η Μασσαλιώτιδα», κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64». Η ομιλία της διακόπηκε από κραυγές που την καλούσαν να παραιτηθεί.