Στην διατήρηση έντασης στο εσωτερικό της ΕΕ επιμένει η Πολωνία σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής.

Ads

Μετά το «μπλοκάρισμα» της εξαγωγής κοινών συμπερασμάτων της Συνόδου την Πέμπτη το βράδυ – σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του πολιτικού αντιπάλου της πολωνικής κυβέρνησης, Ντόναλντ Τουσκ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – σήμερα, η πολωνική πλευρά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με οποιαδήποτε συζήτηση για «πολλές ταχύτητες» ανάπτυξης και ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις σχετικές δηλώσεις εξέφρασε η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Σίντλο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρειάζονται μεταρρύθμιση.

Ads

Την οργή της Πολωνής πρωθυπουργού προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ολάντ,ο οποίος  ανέφερε πως η Πολωνία αποτελεί τη χώρα – μέλος που έχει λάβει τους περισσότερους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Η κυρία Σίντλο δεν το άφησε ασχολίαστο: «Δεν θα δεχθώ εκβιασμούς από έναν πρόεδρο της απήχησης του 4%, που πρόκειται σύντομα να εγκαταλείψει το γραφείο του» απάντησε χαρακτηριστικά, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Αντίθετα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσπάθησε να «διασκεδάσει» τους φόβους των ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών για τις «πολλές ταχύτητες», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα επιστρέψει στην ΕΕ: «Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης, δήλωσε.