Στη διεξαγωγή μιας έκτακτης Συνόδου των στρατιωτικών τους επιτελείων συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία μετά την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων στη Συρία. Στόχος είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε επεισόδιο μεταξύ των δύο στρατών, που εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.

Ads

Η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της έκτακτης Συνόδου έγινε από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η Ρωσία πραγματοποίησε νέους βομβαρδισμούς. 

Μετά τις πρώτες επιθέσεις από τη Μόσχα, η Ουάσινγκτον εμφανίστηκε ενοχλημένη αφήνοντας αιχμές για τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου. «Οι πρώτες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε πως «καλωσορίζει» την εμπλοκή της Ρωσίας υπό τον όρο να στοχεύει «πράγματι» κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς όπως είπε, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ενδέχεται να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές που ελέγχονται όχι από τους τζιχαντιστές αλλά από τους φιλοδυτικούς αντάρτες, οι οποίοι επίσης επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ads

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές δεν πλήττουν μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και «λίστα γνωστών οργανώσεων», και η επιλογή των στόχων γίνεται κατόπιν συντονισμού με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Στρατό της Κατάκτησης» που περικλείει το Μέτωπο αλ-Νόσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, την σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ, καθώς και αρκετές πιο μετριοπαθείς ισλαμιστικές οργανώσεις που μάχονται και το καθεστώς του Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος που αποτελεί το αντίπαλο δέος. 

Σημειώνεται πως στα πεδία των μαχών στη Συρία συγκρούονται δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ με τζιχαντιστές αλλά και με φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, μετά την ενίσχυση των τζιχαντιστών οι φιλοδυτικοί αντάρτες περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ρωσία, που από την αρχή του πολέμου υποστηρίζει τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά τις επιθέσεις έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιδρομές, επισημαίνοντας πως τα αεροπλάνα της έπληξαν «οκτώ στόχους των τζιχαντιστών». Τους βομβαρδισμούς στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική, επιβεβαίωσε και η συριακή τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως «το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Επιπλέον κάλεσε τον σύμμαχό του Μπασάρ Αλ Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε αβάσιμες τις αμφιβολίες της Δύσης για τους στόχους των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είπε «με κάθε ειλικρίνεια» στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ρωσία επεμβαίνει έπειτα από αίτημα της συριακής προεδρίας για να πολεμήσει «αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».