Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα της Συρίας παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Ads

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «οι επιδρομές ξεκίνησαν πάλι το πρωί της Κυριακής, με δύο χτυπήματα στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα». 

Μετά από επτά ημέρες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Γούτα, έχουν σκοτωθεί 519 άμαχοι, εκ των οποίων περίπου οι 100 είναι παιδιά, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο. Κι αυτό ενώ τα συνεχόμενα χτυπήματα δεν επιτρέπουν στους φορείς αρωγής να καταμετρήσουν τους νεκρούς. 

Οι εικόνες από την ανατολική Γούτα είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Ads

image

image

image

image

image

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε, χθες, ομοφώνως απόφαση με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Το ψήφισμα έλαβε και την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία, ωστόσο, εξέφραζε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της εκεχειρίας.