Τη συνέχιση του διαλόγου με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης. Την ίδια στιγμή, μάχες μαίνονταν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ παρά την εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή καθώς οι αυτονομιστές εκτιμούσαν ότι στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών βρίσκονται και Πολωνοί, κάτι που επιθυμούν να διαπιστώσουν.. 

Ads

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και αποφάσισαν ότι «ο διάλογος θα συνεχιστεί».

Ο Ποροσένκο, όμως, σήμερα προέβη σε δηλώσεις που δεν πρόκειται να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στα ανατολικά: «Αυτή είναι η ουκρανική μας γη, δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν. […] Έδωσα διαταγή στον στρατό να ενισχύσει την άμυνα της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, άρματα μάχης και αεροπορική κάλυψη. Ο εχθρός θα υποστεί μια συντριπτική ήττα», είπε μιλώντας από την Μαριούπολη και ανακοίνωσε συμφωνία με μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ για εξοπλισμό των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο εξοπλισμός όμως των Ουκρανών με νατοϊκά όπλα μόνο να δυσχαιράνει κι άλλο τις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, που -όπως είχε ανακοινωθεί από το Κρεμλίνο- θα αλλάξει το στρατιωτικό της δόγμα εξαιτίας της παρουσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη. 

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτόχρονα, δεν κατάφερε να αποφασίσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αφού δεν συμφωνούσαν και τα 28 κράτη-μέλη, κάποια από τα οποία εκφράζουν φόβους για τις επόμενες αντικυρώσεις της Μόσχας. Πάντως σήμερα το βράδυ οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ θα έχουν εκτάκτως νέες συνομιλίες.