Πώς σκέφτονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους; Πώς βλέπουν οι οπαδοί τους τον κόσμο; Δημοσιογράφος του Spiegel συναντήθηκε με έναν από τους υπεύθυνους στρατολόγησης του Ισλαμικού κράτους  στην Τουρκία και μίλησε για το όραμα της εξτρεμιστικής ομάδας για το μέλλον. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια.

Ads

Οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τον ισλαμιστή είναι αυστηρές: δεν επιτρέπονται φωτογραφίες και η καταγραφή ήχου. Κρατά επίσης μυστικό το όνομά του, καθώς και τη χώρα καταγωγής του, και είναι πρόθυμος να αποκαλύψει μόνο ότι είναι Άραβας. Τα αγγλικά του είναι τέλεια και μιλά με βρετανική προφορά.

Αποκαλεί τον εαυτό του Αμπού Σατάρ, φαίνεται να είναι περίπου 30 χρονών και έχει ένα παχύ, μαύρο μούσι που φτάνει μέχρι το στήθος του. Το πάνω χείλος του είναι ξυρισμένο, όπως είναι και το κεφάλι του ενώ φοράει μια μαύρη ρόμπα, που φτάνει ως το πάτωμα. Κρατά ένα αντίγραφο του Κορανίου, προσεκτικά τυλιγμένο σε μαύρο ύφασμα, μέσα στη μαύρη δερμάτινη τσάντα του.

Ο Αμπού Σατάρ στρατολογεί μαχητές για την τρομοκρατική πολιτοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Ριζοσπάστες ισλαμιστές ταξιδεύουν στην Τουρκία από όλο τον κόσμο με σκοπό να συμμετάσχουν στον “ιερό πόλεμο” στο Ιράκ ή τη Συρία. Αρμοδιότητα του Αμπού Σατάρ είναι η εξέταση των κινήτρων τους και το βάθος των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Αρκετά μέλη του Ισλαμικού Κράτους πρότειναν τον Αμπού Σατάρ ως τον καταλληλότερο που θα μπορούσε να εξηγήσει τι σημαίνει Ισλαμικό Κράτος. Πολλοί τον βλέπουν ως ιδεολογικό μέντορα.

Ads

Μετά από μια περίοδο δισταγμού, ο ίδιος συμφώνησε σε μια μόνο συνέντευξη. Εντούτοις, αφού είχε συμφωνήσει για την ώρα και το μέρος της συνέντευξης, τελικά ακύρωσε το ραντεβού. Την επόμενη μέρα, όμως, κανόνισε μια άλλη συνάντηση, σε δημόσιο χώρο. Και αυτή τη φορά, εμφανίστηκε: ένας άνδρας με καστανά μάτια με γυαλιά χωρίς σκελετό. Φαίνεται να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και μαχητικότητα. Παραγγέλνει ένα τσάι και, καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνάντησής με το δημοσιογράφο του Spiegel, έπαιζε μέσα στα χέρια του τις ξύλινες χάντρες προσευχής.

SPIEGEL ONLINE: As-salamu alaykum.

Αμπού Σατάρ: Είσαι μουσουλμάνος;

SPIEGEL ONLINE: Τί σημασία έχει; Η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση για μένα.

Αμπού Σατάρ: Τότε γιατί είπες «As-salamu alaykum»;

SPIEGEL ONLINE: Γιατί αυτό σημαίνει «η ειρήνη να είναι μαζί σου» και εγώ το βλέπω ως ένα φιλικό χαιρετισμό.

Αμπού Σατάρ: Δηλαδή δεν είστε μουσουλμάνος. Το ήξερα!

SPIEGEL ONLINE: Γιατί είναι το Ισλαμικό Κράτος τείνει να χωρίζει τον κόσμο σε πιστούς και απίστους; Γιατί τα βλέπετε όλα είτε μαύρα είτε άσπρα; «Εμείς ενάντια στον κόσμο»;

Αμπού Σατάρ: Ποιος το ξεκίνησε; Ποιος κατέκτησε τον κόσμο και προσπάθησε να υποτάξει όλους τους ξένους πολιτισμούς και θρησκείες; Η ιστορία της αποικιοκρατίας είναι μακρά και αιματηρή. Και αυτό συνεχίζεται και σήμερα, με τη μορφή της Δυτικής αλαζονείας ενάντια σε όλους τους άλλους. «Οι ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου» είναι η φόρμουλα που οδηγεί τη Δύση. Τώρα, εμείς οι μουσουλμάνοι προσφέρουμε επιτέλους μια επιτυχημένη αντίσταση.

SPIEGEL ONLINE: Σπέρνετε τον φόβο και τον τρόμο και σκοτώνετε αθώους, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μουσουλμάνοι. Αυτό αποκαλείτε εσείς μια επιτυχή αντίσταση;

Αμπού Σατάρ: Ακολουθούμε τον λόγο του Αλλάχ. Πιστεύουμε ότι το μόνο καθήκον της ανθρωπότητας είναι να τιμήσει τον Αλλάχ και τον προφήτη Μωάμεθ, η ειρήνη να είναι πάνω του. Εφαρμόζουμε ό, τι είναι γραμμένο στο Κοράνι. Αν καταφέρουμε να το πράξουμε, τότε φυσικά είναι μια επιτυχία.

Για τους σαλαφιστές,  όπως ο Αμπού Σατάρ, το Κοράνι είναι το μόνο ισχύον δίκαιο και αρνούνται να ερμηνεύσουν την Αγία Γραφή. Ο Αμπού Σατάρ και το Ισλαμικό Κράτος εξιδανικεύει τη μουσουλμανική κοινότητα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της ζωής του Προφήτη Μωάμεθ, πιστεύοντας ότι ήταν η επιτομή της ισλαμικής πρακτικής και ότι για το λόγο αυτό η θρησκεία ήταν σε θέση να επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς. Το Ισλαμικό Κράτος θα ήθελε να αναβιώσει την ερμηνεία αυτή και να μιμηθεί τους πρώιμους μουσουλμάνους.

SPIEGEL ONLINE: Πιστεύετε ότι όσοι αποκεφαλίζουν είναι καλοί μουσουλμάνοι;

Αμπού Σατάρ: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω το εξής: Πιστεύετε ότι όσοι ξεκινήσαν αεροπορικές επιδρομές σε αφγανικούς γάμους ή όσοι εισβάλλουν σε μια χώρα όπως το Ιράκ είναι καλοί Χριστιανοί; Είναι οι υπεύθυνοι για το Γκουαντάναμο ή για το Αμπού Γκράιμπ καλοί Χριστιανοί;

SPIEGEL ONLINE:  Αποφεύγετε την ερώτηση. Τα γεγονότα που συζητάμε δεν συνέβησαν στο όνομα μιας θρησκείας και είχαν δεχθεί έντονη κριτική στη Δύση. Για άλλη μια φορά: Τι είναι ένας καλός μουσουλμάνος για εσάς; Τι είδους ανθρώπους προσλαμβάνετε;

Αμπού Σατάρ: Ένας μουσουλμάνος είναι ένα άτομο που ακολουθεί τους νόμους του Αλλάχ χωρίς ερωτήσεις.  Νόμος μας είναι η Σαρία. Η ερμηνεία  δεν είναι απαραίτητη και οι νόμοι δε φτιάχνονται από εμάς τους ανθρώπους. Ο Αλλάχ είναι ο μόνος νομοθέτης. Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, και στη Γερμανία, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κενότητα του σύγχρονου κόσμου και που λαχταρούν για τις τιμές που ενσαρκώνονται από το Ισλάμ. Όσοι είναι αντίθετοι με τη Σαρία δεν είναι μουσουλμάνοι. Μιλάμε για τους ανθρώπους που έρχονται σε μας και αξιολογούνται μέσω διαλόγου για το πόσο βαθιά είναι η πίστη τους.

Η Τουρκία θεωρείται ως μια βασική περιοχή για τη στρατολόγηση στο Ισλαμικό Κράτος. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο – από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική και Νότια Ασία – ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη ώστε να δημιουργήσουν επαφές με τους εξτρεμιστές. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, περίπου 1.000 πολίτες της χώρας αγωνίζονται επίσης για το Ισλαμικό Κράτος.

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα αρνείται ότι υποστηρίζει Ισλαμικό Κράτος, αλλά έχει στο παρελθόν, επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ταξιδέψουν στο Ιράκ και τη Συρία μέσω Τουρκίας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι εξτρεμιστές λαμβάνουν τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, όπλα και πυρομαχικά μέσω Τουρκίας και ότι όσοι τζιχαντιστές έχουν τραυματιστεί έχουν δεχθεί θεραπεία σε τουρκικά νοσοκομεία. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Τουρκία επιδιώκει ενεργά την πτώση του δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και έχει την υποστήριξη όλων των ομάδων που αγωνίζονται εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστικών ομάδων. Ο Αμπού Σατάρ κοιτάζει γύρω του για να δει αν παρακολουθείται. Ο ίδιος λέει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει την στρατολόγηση, αλλά η αυτοσυγκράτηση είναι πάντα απαραίτητη.

SPIEGEL ONLINE: Υπάρχουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια μουσουλμάνων στον κόσμο σήμερα. Πολλοί είναι αρκετά δημοκρατικοί, μερικοί είναι φιλελεύθεροι, ενώ άλλοι είναι συντηρητικοί και, απλώς φανταστείτε, υπάρχουν και ετεροφυλόφιλοι μουσουλμάνοι και ομοφυλόφιλοι. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν συμμερίζονται την ιδεολογία σας. Αλλά ενεργείτε σαν να υπήρχε μόνο ένα είδος των μουσουλμάνων, δηλαδή αυτοί που σκέφτονται όπως εσείς. Αυτό είναι παράλογο!

Αμπού Σατάρ: Η δημοκρατία είναι για τους άπιστους. Ένας πραγματικός μουσουλμάνος δεν είναι δημοκράτης, γιατί δεν ενδιαφέρεται για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες. Τον ενδιαφέρει μόνο ό, τι λέει το Ισλάμ. Επιπλέον, η δημοκρατία είναι ένα ηγεμονικό εργαλείο της Δύσης, σε αντίθεση με το Ισλάμ. Γιατί φέρεσαι σαν ολόκληρος ο κόσμος να χρειάζεται τη δημοκρατία; Και όταν πρόκειται για την ομοφυλοφιλία, το θέμα αντιμετωπίζεται σαφώς από το Κοράνι. Λέει ότι είναι απαγορευμένο και θα πρέπει να τιμωρηθούν.

SPIEGEL ONLINE: Τέτοιες δηλώσεις βοηθούν στο να δημιουργείται καχυποψία για όλους τους μουσουλμάνους. Σε πολλές χώρες, που βρίσκονται υπό πίεση για να αποστασιοποιηθούν από το Ισλαμικό Κράτος, ακόμη και αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την τρομοκρατία.

Αμπού Σατάρ: Και λοιπόν; Είναι αυτοί που μιλούν εναντίον μας; (Γέλια) Νομίζω ότι απολαμβάνουν πολύ περισσότερη υποστήριξη από ό, τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Εκείνοι που απαιτούν ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να υποστηρίξουν τη μια πλευρά ή την άλλη είναι απόλυτα σωστοί. Εμείς πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα: Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν τον Αλλάχ ή όχι. Όσοι είναι εναντίον μας είναι εχθροί μας και πρέπει να τους πολεμήσουμε. Αυτό περιλαμβάνει τους ανθρώπους που αποκαλούν τους εαυτούς τους Μουσουλμάνους, αλλά που δεν οδηγούν τις ζωές τους ως τέτοιες – οι άνθρωποι που πίνουν, που δεν προσεύχονται, όσοι αλλάζουν συχνά συντρόφους και όσοι  δεν είναι σε θέση να απαγγείλουν το Κοράνι.

SPIEGEL: Υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι που έχουν επιλέξει συνειδητά ένα τέτοιο τρόπο ζωής.

Αμπού Σατάρ: Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν είναι το θέλημα του Αλλάχ. Όταν κάποια μέρα να έχουμε δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τότε θα επιβληθεί η Σαρία. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά θα πρέπει να εξιλεωθούν για τη συμπεριφορά τους.

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι τόσο παλιός όσο και η ίδια η θρησκεία. Το Ισλαμικό κράτος, όμως, το εφαρμόζει με τις πιο βάναυσες συνέπειες. Μια αυτοδύναμη κοσμοθεωρία που χωρίζει με σαφήνεια το καλό και το κακό, το φίλο και τον εχθρό, το καθιστά απλό για τους οπαδούς της να βρουν το δρόμο τους σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι ερμηνεύουν το Ισλάμ διαφορετικά από τους σαλαφιστές θεωρούνται άπιστοι, μια πρακτική αφορισμού είναι γνωστή ως “Takfir.” Εκείνοι που θεωρούνται άπιστοι, καταδικάζονται σε θάνατο επειδή απομακρύνθηκαν από το Ισλάμ. Επίσης, οι εξτρεμιστές δεν έχουν δείξει κανένα ενδοιασμό σχετικά με τη χρήση της θρησκείας ως δικαιολογία για τα εγκλήματα πολέμου. Κατά την άποψη του Αμπού Σατάρ, όλα τα μέσα είναι θεμιτά στον αγώνα για την “αληθινή πίστη.” Πρόκειται για μια προσέγγιση που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν σαφώς ελκυστική.

SPIEGEL: Απαγάγετε μη-μουσουλμάνες γυναίκες και τις μετατρέπετε σε σκλάβους του σεξ. Σταυρώνετεή αποκεφαλίζετε αλλόθρησκους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Πώς αυτές οι πρακτικές είναι σύμφωνες με το Ισλάμ;

Αμπού Σατάρ: Γιατί δεν αναστατώνεται κανείς για όσους έγιναν θύματα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ; Αλλά τώρα που θέλουμε να καθιερώσουμε ένα χαλιφάτο, αυτό είναι ξαφνικά πρόβλημα; Για να απαντήσω στην ερώτησή σας: Αποτελεί καθήκον κάθε Μουσουλμάνου να καταπολεμήσει όσους έχουν διαφορετική πίστη μέχρι ο Αλλάχ να λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας έχει την ευκαιρία να δεχθεί τον Αλλάχ και να αλλάξει πορεία προς το σωστό δρόμο. (Απαγγέλλει στα αραβικά από το Κοράνι, 5. Σούρα, στίχος 33) “Η τιμωρία  για εκείνους που διεξάγουν πόλεμο εναντίον του Αλλάχ και του Αγγελιοφόρου Του και να κάνουν κακό στη γη, είναι ότι πρέπει να θανατώνονται ή να σταυρωθούν ή να κοπούν τα χέρια και τα πόδια τους, ή να εξοριστούν από τη γη.”

SPIEGEL: Οι περισσότεροι μη-Μουσουλμάνοι δεν είναι σε πόλεμο με κανέναν. Δισεκατομμύρια άνθρωποι, ανεξαρτήτως θρησκείας, ζουν ειρηνικά μεταξύ τους, ή τουλάχιστον ο ένας δίπλα στο άλλο.

Αμπού Σατάρ: (Για άλλη μια φορά απαγγέλλει στα Αραβικά, αυτή τη φορά Σούρα 4, στίχος 89) “Αυτοί (οι άπιστοι) επιθυμούν να απορρίψετε την Πίστη όπως έχουν κάνει και οι ίδιοι, και ως εκ τούτου να γίνουμε όλοι ίσοι. Πάρτε λοιπόν όλους τους προστάτες ή τους φίλους τους, μέχρι όλοι να μεταναστεύσουν στο δρόμο του Αλλάχ. Αλλά αν γυρίσουν την πλάτη στο Ισλάμ, πάρτε τους στα χέρια σας και σκοτώστε τους”.

SPIEGEL: Αποφεύγετε να απαντήσετε στην ερώτηση που αντιμετωπίζει μια σύνθετη πραγματικότητα, απαγγέλλοντας θρησκευτικά κείμενα. Αλλά εάν θέλετε πραγματικά να πραγματοποιήσετε ένα τέτοιο επιχείρημα: Λέει επίσης στο Κοράνι ότι δεν υπάρχει καταναγκασμός στη θρησκεία. Σε ένα διαφορετικό σημείο λέει ότι δεν επιτρέπεται η «υπέρβαση λόγω ισορροπίας», διότι ο Θεός δεν αγαπάει την ανισορροπία. Αυτό που κάνετε είναι μια παραβίαση της ισορροπίας.

Αμπού Σατάρ: Ναι, αυτό είναι στη δεύτερη Σούρα. Αλλά λέει επίσης ότι θα πρέπει να σκοτώσουμε ή να απομακρύνουμε τους άπιστους, όπου τους βρίσκουμε.

Αυτή είναι μια τυπική στρατηγική που χρησιμοποιείται από τους φονταμενταλιστές: Μπορούν να επιλέξουν εκείνες τις πηγές που υποστηρίζουν τη θέση τους αγνοώντας εκείνες που τους έρχονται σε αντίθεση. Ο Αμπού Σατάρ λέει ότι έχει αναλάβει την ευθύνη για “αρκετές δεκάδες” νεαρούς άνδρες που ενώνει το Ισλαμικό Κράτος. Λέει ότι ήταν αυστηρά διαχωρισμένοι ανάλογα με τις χώρες προέλευσης τους να παραμένουν διαχωρισμένοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους σε καταυλισμούς στο συριακό έδαφος. Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, ο ίδιος τονίζει ότι καμία εκπαίδευση δε λαμβάνει χώρα επί τουρκικού εδάφους. Οι άνδρες με εμπειρία μάχης, όπως εκείνοι που πολέμησαν σε μέρη όπως η Τσετσενία και το Αφγανιστάν, είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Το Ισλαμικό Κράτος επικεντρώνεται αποκλειστικά στην καταπολέμηση και την εφαρμογή της δικής του εκδοχής του Ισλάμ. Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις απορρίπτουν ακόμη και τζαμιά, διότι αποσπούν την προσοχή από την πίστη. Μνημεία και έργα τέχνης έχουν επίσης καταστραφεί γιατί θεωρούνται είδωλα.

SPIEGEL: Στην Χρυσή Εποχή του Ισλάμ, υπήρχε μουσική, χορός, ζωγραφική, καλλιγραφία και αρχιτεκτονική. Ωστόσο, προωθείτε ένα Ισλάμ χωρίς πολιτισμό και της τέχνη. Είναι ώρα να συζητήσουμε το θρησκευτικό περιεχόμενο και να βρούμε μια σύγχρονη ερμηνεία, δεν νομίζετε;

Αμπού Σατάρ: Δεν είναι στο χέρι μας να ερμηνεύσουμε το λόγο του Θεού. Υπήρξαν επανειλημμένα σφάλματα και λάθη στις μουσουλμανικές κοινωνίες. Αυτό που αποκαλείτε ως «χρυσή εποχή» ήταν ένα από αυτά.

SPIEGEL: Τότε θα πρέπει τουλάχιστον να είστε υπέρ της δυνατότητας των ανθρώπων να διαβάζουν το Κοράνι στη δική τους γλώσσα, έτσι ώστε να καταλάβουν πώς υποτίθεται ότι πρέπει να ζήσουν. Οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν ή να καταλάβουν αραβικά. Πιστεύετε ότι οι πολλές εκκλήσεις για την καταπολέμηση και τη θανάτωσή τους θα τύχουν καλής υποδοχής όταν οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να το διαβάσουν στη γλώσσα τους;

Αμπού Σατάρ: Είναι ο λόγος του Αλλάχ, όπως ακριβώς είναι στο Κοράνι. Κανείς, επίσης, δεν επιτρέπεται να το μεταφράσει. Δεν έχει σημασία αν αυτό που λέει είναι καλό ή όχι. Εμείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητούμε ούτε μια λέξη.

SPIEGEL: Κρατάτε τους ανθρώπους αγράμματους για την ενίσχυση της δύναμης σας. Αυτή είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται από όλους τους εξτρεμιστές.

Αμπού Σατάρ: Έχετε την άποψή σας και εμείς τη δική μας.

SPIEGEL: Αλλά αγωνίζεστε εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι δεν συμμερίζονται την κοσμοθεωρία σας.

Αμπού Σατάρ: Οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι ακολουθούν εκείνους που έχουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες, αλλά που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτές. Το πετρέλαιο είναι το καλύτερο παράδειγμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχώς παρεμβαίνουν σε χώρες όπου δεν ανήκουν, μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν την ευημερία τους. Είναι αυτό κάτι καλύτερο; Εμείς δεν αγωνιζόμαστε, διότι είμαστε άπληστοι και εγωιστές, αλλά αγωνιζόμαστε για τις αξίες και τα ήθη.

SPIEGEL: Όταν κοιτάξει κανείς τις ενέργειές σας στο Ιράκ και τη Συρία, είναι δύσκολο να διακρίνει το ήθος και τις αξίες σας. Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι ενέργειές σας καθοδηγούνται από ένα κόμπλεξ κατωτερότητας. Το ίδιο ισχύει και για τους νεοσύλλεκτούς σας: Τείνουν να είναι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν ανήκουν πουθενά και βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία να ζήσουν τις φαντασιώσεις τους για εξουσία.

Αμπού Σατάρ: Δεν είναι αλήθεια ότι έρχονται σε μας μόνο αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει καμία επιτυχία στη ζωή. Μεταξύ αυτών είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν πανεπιστημιακά πτυχία, άνθρωποι που ήταν καλά εδραιωμένο. Αλλά όλοι βλέπουν τις αδικίες που εμείς οι Μουσουλμάνοι έχουμε βιώσει και θέλουν να πολεμήσουν εναντίον τους.

SPIEGEL: Συνεχώς μιλάμε για μάχες. Οι Μουσουλμάνοι, όμως, δεν αναφέρονται συνεχώς στο Ισλάμ ως μια θρησκεία της ειρήνης;

Αμπού Σατάρ: Η ειρήνη έρχεται όταν οι άνθρωποι αφιερώνονται στον Αλλάχ. Ο Αλλάχ είναι ελεήμων και συγχωρεί εκείνους που τον ακολουθούν.