«Εγκαταλείπω την πολιτική σε αυτό το στάδιο, όμως συνεχίζω τον αγώνα όπως και όλοι οι σύντροφοί μου» δήλωσε  από τη φυλακή ο Σελαχατίν Ντερμιτάς στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα artigercek μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Ads

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP διευκρίνισε βεβαίως ότι δεν παραιτείται από το HDP ή από οποιαδήποτε θέση. Καλώντας  τους συντρόφους του στο κόμμα να κάνουν την αυτοκριτική τους τόνισε πως «αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Όταν αυτή μειώνεται έρχονται τα διαδοχικά λάθη και οι αποκλίσεις».

Ο 49χρονος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έχει, ήδη, θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος δύο  φορές βρίσκεται στη φυλακή από το 2016. Προηγουμένως είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για προβολή του προέδρου. Μάλιστα, το 2018 έδωσε την εκλογική μάχη «πίσω από τα σίδερα» και ήρθε τρίτος με ποσοστό 8,4%.

Σήμερα παραμένει  φυλακισμένος και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πάνω από 140 χρόνια κάθειρξης κατηγορούμενος μαζί με περισσότερους από 100 συντρόφους του από το HDP ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις του 2014 κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, υπό τον κίνδυνο της απαγόρευσης λόγω των φερόμενων δεσμών του με το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) το HDP κατέβηκε με τη σημαία του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς κερδίζοντας το 8,79 των ψήφων παραμένοντας τρίτο κόμμα στην τουρκική βουλή. Στις προεδρικές εκλογές τα δύο κόμματα στήριξαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κλιτσντάρογλου.

Ads

Αναφορικά με την επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά την ήττα του  Κιλιτσντάρογλου ο Ντερμιτάς πιστεύει πως θα αυξηθεί ο αυταρχισμός, η πόλωση, η φτώχια και τέλος η εξάρτηση της χώρας από τρίτα μέρη.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στην artigercek, περίμενε ότι τόσο το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (YSP) όσο και ο Κιλιτσντάρογλου θα τα πήγαιναν καλύτερα στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ η παντοδυναμία του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Επισήμανε, όμως πως στην πραγματικότητα κέρδισε ο Κιλιτσντάρογλου, αφού θεωρεί ότι υπήρξε εκλογική απάτη, με ψήφους από το εξωτερικό και με τις ψήφους όσων έλαβαν πρόσφατα την ιθαγένεια. «Αυτό που έγινε, δεν είχε καμία σχέση με τη δημοκρατία και δεν ήταν η βούληση του λαού που βγήκε στην κάλπη. Το όλο θέμα ήταν μια επιχείρηση» είπε.

«Μετά από επτά χρόνια απόλυτου αυταρχισμού στην Τουρκία, δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για έναν δίκαιο αγώνα» επισήμανε αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών και τόνισε πως από την αρχή των εκλογών οι όροι ήταν άνισοι, άδικοι και παράνομοι. «Το κόμμα του Ερντογάν, το  ΑΚΡ χρησιμοποίησε όλη την κρατική εξουσία για ψέματα, συκοφαντίες, δυσφήμιση, καταστολή και παρεμπόδιση. Υπήρξαν παρεμβάσεις στα εκλογικά κέντρα. Η νομιμότητα των αποτελεσμάτων θα αμφισβητείται πάντα».

Ο φυλακισμένος ηγέτης άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι παρότι γνώριζε αυτά τα γεγονότα συμπεριφέρθηκε να επρόκειτο για μια κανονική κυβέρνηση και με αυτόν τον τρόπο τη νομιμοποίησε. Όπως δήλωσε «η αντιπολίτευση βοήθησε την κυβέρνηση αποδεχόμενη με ευκολία την ποινικοποίηση του HDP». Ο Ντεμιρτάς θεωρεί ότι η πλειοψηφία του τουρκικού λαού ήταν πράγματι υπέρ της αλλαγής, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να μετατραπεί σε κοινωνικό κίνημα και περιορίστηκε στα πολιτικά κόμματα. «Στις συγκεκριμένες συνθήκες θα έπρεπε να είχε οργανωθεί αγώνας με τη συμμετοχή των λαϊκών μαζών πολύ πριν τις εκλογές.  Όταν ο αντίπαλός σου διεξάγει επιχείρηση αντί για εκλογές, μπορείς να πετύχεις μόνο χρησιμοποιώντας έκτακτα μέσα στον αγώνα σου εναντίον του. Μια επταετής επιχείρηση κοινωνικής μηχανικής [της κυβέρνησης] δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μια προεκλογική εκστρατεία μέσα σε λίγους μήνες» είπε.

Μιλώντας για τα διδάγματα που το HDP θα πρέπει να πάρει από τις πρόσφατες εκλογές, ο φυλακισμένος ηγέτης ζήτησε μια ειλικρινή συγνώμη από τον λαό που δεν παρουσίασε μια πολιτική αντάξιά του. Πιστεύει ότι το κόμμα χρειάζεται φρέσκο αίμα και αλλαγή στην ηγεσία η οποία που πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση και γρήγορα να γίνει ένα συνέδριο του κόμματος. Από το τοπικό επίπεδο και τη βάση θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχαν επιλεγεί και οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές και αυτό γιατί θα είχαν την στήριξη για να δώσουν έναν πολύ σκληρότερο αγώνα.

Τόνισε, δε ότι ο λαός περιμένει από την από την ηγεσία  και τους συμπροέδρους του κόμματος να δείξουν αυτού του είδους την ωριμότητα και την υπευθυνότητα και τους κάλεσε να διαφυλάξουν  «τον οργανωμένο αγώνα του λαού και του κόμματός».

Μετά την «παντοδυναμία» του Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς θεωρεί ότι οι καταπιεστικές πρακτικές της κυβέρνησης κατά του κουρδικού πολιτικού κινήματος θα συνεχιστούν με περισσότερη δριμύτητα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «θα καταφύγουν σε πρακτικές που θα ισοδυναμούν με πολιτισμική γενοκτονία, ενώ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βία. Θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στον κοινωνικό πυρήνα χρησιμοποιώντας το κουρδικό ισλαμιστικό Κόμμα Huda Par (Ελεύθερος Σκοπός)  και ο κουρδικός λαός θα πρέπει να απαντήσει με πρωτοφανή αντίσταση και ιδεολογικό αγώνα».

Όπως λέει «δεν πρόκειται απλώς για ένα σχέδιο συντηρικοποίησης της κουρδικής κοινωνίας, αλλά ένα νέο στάδιο του σχεδίου διάλυσης της. Από τον πολιτισμό και τις τέχνες μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την πολιτική μέχρι τις γυναίκες και τη νεολαία, από την οικονομική σφαίρα μέχρι τις τοπικές διοικήσεις, μια ανελέητη επίθεση συνεχίζεται εδώ και χρόνια, αλλά παρ’ όλη τη βαρβαρότητά της, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν αποτελέσματα και δεν θα μπορέσουν. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους και με όλες μας τις δυνάμεις και θα καταστήσουμε όλες τις προσπάθειές τους μάταιες».