Τα δύο μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι Μαρία Αλιόχινα και Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα – που προσφάτως είχαν αποφυλακιστεί συνελήφθησαν την Τρίτη από τις αστυνομικές αρχές στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι ακτιβίστριες μέσω Twitter. Δηλώνουν ότι κατηγορήθηκαν για κλοπή. Σύμφωνα με την Τολονίκοβα πάντως υπήρχε προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο: «Ο Πούτιν σας διδάσκει πως να αγαπάτε τη Μητέρα Πατρίδα». Λίγες ώρες αργότερα οι δύο ακτιβίστριες αφέθηκαν ελεύθερες. 

Ads

Η Αλιόχινα δήλωσε ότι συνελήφθησαν έξω από μια εκκλησία ως ύποπτες για διάπραξη αδικήματος, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ενώ η Τολοκονίκοβα έγραψε στο Twitter ότι κατηγορήθηκε για κλοπή. «Βρισκόμαστε μέσα σε ένα βαν της αστυνομίας. Μας μεταφέρουν σε αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Άντλερ» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο η Αλιόχινα. Στο Twitter ανέφεραν ότι συνελήφθησαν από έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. 

Η Τολονίκοβα και ο σύζυγός της Πιοτρ Βερτζίλοφ δήλωσαν ότι είχαν προγραμματίσει εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Ο Πούτιν σας διδάσκει πως να αγαπάτε τη Μητέρα Πατρίδα». «Την 16η (Φεβρουαρίου) συλληφθήκαμε και κρατηθήκαμε για επτά ώρες, την 17η περάσαμε δέκα ώρες στην FSB (πρώην KGB)» τόνισε στο Twitter.

Μετά από λίγες ώρες οι δύο ακτιβίστριες αφέθηκαν ελεύθερες. Η Μαρία Αλιόκινα και Νεντέζντα Τολοκονίκοβα βγήκαν από το αστυνομικό τμήμα με υψωμένες τις γροθιές,  φορώντας χρωματιστές κουκούλες και τραγουδώντας το νέο τους κομμάτι «Πούτιν θα σου δείξουμε ν’ αγαπάς τη Ρωσία».
 
«Εδώ όλοι υφίστανται στέρηση της ελευθερίας του λόγου. Ολόκληρη η πόλη λειτουργεί ως μία κλειστή στρατιωτική μονάδα. Μην πιστεύετε όλους εκείνους που υπάρχει ελευθερία λόγου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα την περίοδο των αγώνων. Ανοίξτε τα μάτια σας» δήλωσε η Μαρία Αλιόκινα.
 

Η 25χρονη Αλιόχινα και η 24χρονη Τολοκονίκοβα παρέμειναν δύο χρόνια στη φυλακή καθώς καταδικάστηκαν για «χουλιγκανισμό» και συγκεκριμένα επειδή τραγούδησαν τον Φεβρουάριο του 2012 μια «πανκ προσευχή» μέσα σε εκκλησία της Μόσχας διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του προέδρου Πούτιν.