Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη για πιθανή επίθεση τζιχαντιστών έως και τις 17 Ιανουαρίου, έπειτα από σήμα της Europol, συναγερμός σήμανε και στην Αμερική όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν 20χρονο νεαρό από το Οχάιο, που σχεδίαζε να επιτεθεί στο Καπιτώλιο.

Ads

Ο συλληφθείς τράβηξε την προσοχή του FBI πριν από επτά μήνες έπειτα από μηνύματα που αναρτούσε στο twitter χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ραχέλ Μαχρούς Ουμπαϊντάχ, και στα οποία εξέφραζε την υποστήριξή του στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις. ο Κρίστοφερ Λη Κορνέλ, όπως είναι το όνομα του, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας όταν πληροφοριοδότης του FBI, που βρισκόταν σε επαφή μαζί του, κατέθεσε ενόρκως πως ο Κορνέλ του εκμυστηρεύτηκε ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στο Καπιτώλιο και ότι σκοπός του ήταν να εκτελέσει αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο συναντήθηκε με τον πληροφοριοδότη, στον οποίο φέρεται να δήλωσε ότι θεωρεί τα μέλη του Κογκρέσου εχθρούς του και περιέγραψε ένα σχέδιο για τοποθέτηση βομβών σε σωλήνες κοντά στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών και χρησιμοποίηση αυτόματων όπλων ώστε να σκοτώσει εργαζόμενους και αξιωματούχους.

Έκτοτε πράκτορες του FBI έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση τον ύποπτο,  παρακολούθηση που οδήγησε στη σύλληψη του από άνδρες της αντιτρομοκρατικής ομάδας του FBI, όταν εντοπίστηκε να αγοράζει ημιαυτόματο όπλο με 600 φυσίγγια από οπλοπωλείο στο Οχάιο.

Ads

Ο Κόρνελ κατηγορείται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Οχάιο για την προσπάθεια δολοφονίας αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για κατοχή πυροβόλου όπλου, καθώς και για την προώθηση της απόπειρας τέλεσης αξιόποινης πράξης βίας.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην τρομοκρατία

Στο μεταξύ, κοινό μέτωπο ενάντια στους τζιχαντιστές συγκροτούν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγες μόλις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Σε κοινό τους άρθρο που οι δύο ηγέτες δημοσιεύουν στη βρετανική εφημερίδα The Times, υπογραμμίζουν ότι η ασφάλεια είναι απαραίτητη για την οικονομία και ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι ενάντια σε εκείνους που απειλούν τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας», γράφουν οι Κάμερον και Ομπάμα στο άρθρο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «Θα ξεπεράσουμε αυτές τις βάρβαρες δολοφονίες και τη λανθασμένη ιδεολογία τους, που επιχειρεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε επίσης να καταπολεμήσει τους ιδεολόγους της τρομοκρατίας «με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου», αποτίοντας φόρο τιμής ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ στα θύματα των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα  στη Γαλλία στο όνομα του τζιχαντισμού.