Στα χέρια του FBI βρίσκεται ένας εξωτερικός συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), με την περίπτωση του να θυμίζει κάτι από την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί τον άνδρα αυτόν, που ονομάζεται Χάρολντ Τόμας Μάρτιν και είναι 51 ετών, για κλοπή απόρρητου κυβερνητικού υλικού.

Πιο συγκεκριμένα ο συνεργάτης της NSA εξετάζεται αν έκλεψε κι αποκάλυψε έναν απόρρητο πηγαίο κώδικα που είχαν αναπτύξει οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να μπαίνουν στα δίκτυα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και άλλων “αντιπάλων” χωρών.

Σύμφωνα με πηγές του FBI ο συλληφθείς αρχικά αρνήθηκε ότι έκλεψε το λογισμικό, ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι κατείχε το υλικό, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν επιτρεπτό από τους εσωτερικούς κανόνες της υπηρεσίας. Οι συνήγοροι του δήλωσαν εκ μέρους του ότι αγαπάει τη χώρα του κι ότι δεν ήταν στις προθέσεις του το να την προδώσει.

Ads

Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η έγκριτη εφημερίδα New York Times, ο Χάρολντ Τόμας Μάρτιν εργαζόταν για την εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton, όπως και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, όμως οι πληροφορίες που φέρεται ότι έκλεψε είναι διαφορετικές από εκείνες που αποκάλυψε ο Σνόουντεν το 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πηγές προσκείμενες στην έρευνα εκτιμούν ότι ο Μάρτιν ενδεχομένως να έδρασε πριν έρθει στο φως της δημοσιότητας η δράση του Σνόουντεν, αλλά τα κίνητρα του φαίνεται να ήταν και διαφορετικά. Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει το πότε ακριβώς ξεκίνησε να εισχωρεί στα απόρρητα λογισμικά της NSA, τι πληροφορίες κατάφερε να πάρει και που τις διαβίβασε. Εξετάζουν σε κάθε ενδεχόμενο αν σχετίζεται με τη διαρροή ενός απόρρητου λογισμικού της υπηρεσίας στο διαδίκτυο από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers κι αν σχετίζεται με αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία χρονιά μέσω των Wikileaks.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την κλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της NSA και την αποκάλυψη του δικτύου παρακολουθήσεων της υπηρεσίας, ο διάσημος φυγάς πρώην πράκτορας της υπηρεσίας και whistleblower της, Έντουαρντ Σνόουντεν, κατηγορείται για κατασκοπεία και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Αν επιβεβεβαιωθεί ότι ο Μάρτιν έκλεψε πράγματι τους απόρρητους κώδικες θα πρόκειται για το δεύτερο εκ των έσω χτύπημα για την “άτρωτη” NSA μέσα σε 3 χρόνια.