Χειροπέδες πέρασε σήμερα η αστυνομία στο γνωστό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στη Ουάσινγκτον.
 

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 50χρονος ηθοποιός, ο πατέρας του Νικ, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Μόραν και αρκετοί ακόμη διαδηλωτές προειδοποιήθηκαν τρεις φορές να μην περάσουν μια γραμμή που είχε καθοριστεί ως όριο για την κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία.

image
 
Με τις χειροπέδες στα χέρια, ο Κλούνεϊ δήλωσε: «Σταματήστε να βιάζετε και να λιμοκτονείτε τα αθώα παιδιά στο Σουδάν. Μόνο αυτό ζητάμε».

image
 
Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ για την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης και για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ads

Νωρίτερα, ο Κλούνεϊ είχε δηλώσει ότι επλίζει να προσελκύσει περισσότερη προσοχή στο θέμα και ότι είναι εντυπωσιασμένος από την προσωπική ενασχόληση του Μπαράκ Ομπάμα με αυτό. Ο ηθοποιός πρόσθεσε ότι αν δεν ληθφούν μέτρα εντός τριών ή τεσσάρων μηνών «θα έχουμε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή».

Πρόσφατα ο Κλούνεϊ είχε επισκεφθεί το Νότιο Κορντοφάν, μια επαρχία του Σουδάν που μαστίζεται από λιμό εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών οι οποίοι επιδιώκουν την ένωση της περιοχής με το νεοσύστατο Νότιο Σουδάν. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» επειδή εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αμάχων.