Προσήχθη την Παρασκευή με την κατηγορία της διαφθοράς ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Λούλα φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης και δωροδοκίας με επίκεντρο την εθνική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Το κύκλωμα που δρούσε στο εσωτερικό της επιχείρησης φέρεται να στοίχισε στο Petrobras πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Ads

Λίγες ώρες αργότερα ο Λούλα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ολοκληρώθηκε η κατάθεσή του στον ανακριτή. Τα εντάλματα έρευνα και προσαγωγής «εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να  διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας, που ερευνά την υπόθεση.

Η εισαγγελία αναφέρει πως «υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα (σημ: σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 8 εκατ. δολάρια) από το κύκλωμα Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια. Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων».

Ο Λούλα τονίζει ότι το διαμέρισμα δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία OAS, όμως οι εισαγγελείς επιμένουν ότι οι θυρωροί, οι μηχανικοί της OAS και οι εργολάβοι είπαν όλοι ότι προοριζόταν για την οικογένεια του πρώην προέδρου. Η OAS φέρεται επίσης να κατέβαλε περίπου 1,3 εκατ. ρεάλ για τη μεταφορά και την αποθήκευση αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα όταν έληξε η θητεία του Λούλα.

Ads

«Οι δωρεές προς τον κ. Λούλα από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο γύρω από την Petrobras ήταν πολλές και το μέγεθός τους ερευνάται. Είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε τις εργασίες που έγιναν στο τριώροφο διαμέρισμα και στο εξοχικό σπίτι του», δήλωσε ο εισαγγελέας Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, ο υπεύθυνος της έρευνας. «Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από τα δώρα αυτά», είπε ο ντος Σάντος Λίμα.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει: «Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, εκτός από ηγέτης του κόμματος, ήταν και αυτός που λάμβανε τελικά την απόφαση για το ποιος θα ήταν διευθυντής της Petrobras (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA) και ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν κυρίως από αυτά τα εγκλήματα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι πλούτισε από τα εγκλήματα αυτά και ότι χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο του πολιτικού κόμματός του».

Το ίδρυμα του Λούλα απάντησε με δική του ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την προσαγωγή του πρώην προέδρου «επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου και της βραζιλιάνικης κοινωνίας», κάνοντας λόγο για μια «αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη» σύλληψη. Πολλά ηγετικά στελέχη του Κόμματος Εργατών έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρώην πρόεδρο και ο υπουργός Εργασίας Μιγκέλ Ροσέτο είπε ότι η προσαγωγή του είναι «μια σαφής επίθεση σε ό,τι αντιπροσωπεύει ο Λούλα». «Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, είναι βία», τόνισε.