Έναν συνοριοφύλακα, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανήλικους Παλαιστίνιους τον περασμένο Μάιο, συνέλαβαν οι αρχές του Ισραήλ. Ο συνοριοφύλακας είχε πυροβολήσει τα παιδιά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αφού πρώτα είχε αλλάξει τις σφαίρες καουτσούκ που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει με αληθινές.

Ads

Το περιστατικό συνέβη την 15η Μαΐου. Οι δύο Παλαιστίνιοι, ο Ναντίμ Σιάμ Ναγουάρα 17 ετών και ο Μοχάμαντ Μαχμούντ Οντέχ Αμπού Νταχέρ 16 ετών, πυροβολήθηκαν στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου έξω από την κεντρική πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Κάμερες ασφαλείας που ήταν τοποθετημένες στο σημείο είχαν καταγράψει το περιστατικό. Στα βίντεο φαίνονταν οι δύο νεαροί να περπατούν και στη συνέχεια να πέφτουν ξαφνικά στο έδαφος. Αρχικά η ισραηλινή πλευρά είχε εκφράσει τις υποψίες της ότι τα εν λόγω πλάνα ήταν σκηνοθετημένα, ωστόσο περαιτέρω έρευνες έδειξαν το αντίθετο. Τα βίντεο είχαν προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έκανε έκκληση για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο συνοριοφύλακας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κατηγορείται ότι άλλαξε τις σφαίρες καουτσούκ με αληθινές. Οι γονείς του αστυνομικού, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Channel 2, εξέφρασαν την οργή τους για τη σύλληψη του γιου τους, λέγοντας ότι αισθάνονται προδομένοι από τις ισραηλινές αρχές, «απογοητευμένοι» και «συντετριμμένοι».