Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ ) για τις διπλωματικές διαφορές Ισημερινού και Βρετανίας που προέκυψαν μετά την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ads

 
Το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ ζήτησε τη συνάντηση μετά από αίτημα του Ισημερινού, το οποίο επικράτησε στη σχετική ψηφοφορία της Παρασκευής με 23 ψήφους υπέρ και μόνο τρεις κατά. Οι χώρες που ψήφισαν κατά είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Πέντε κράτη-μέλη απείχαν της ψηφοφορίας.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΚ πρόκειται να συναντηθούν στις 24 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον, ώστε όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν «να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μεταξύ του Ισημερινού και της Βρετανίας σχετικά με το απαραβίαστο των διπλωματικών εγκαταστάσεων του Ισημερινού». Η σύνοδος κρίθηκε απαραίτητη καθώς ο Ισημερινός έχει κατηγορήσει τη Βρετανία ότι «απειλεί» να εισβάλει στην πρεσβεία του στο Λονδίνο.
 
Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε αγανακτισμένος από την απόφαση του Ισημερινού. «Είναι απαράδεκτη» τόνισε ο Ράινφελντ στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ. 
 
Την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ απέρριψε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Σουηδία σκοπεύει να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον ιδρυτή του WikiLeaks για να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.
 
Ο Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ οι βρετανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένες να τον συλλάβουν μόλις βγει από την πρεσβεία βάσει της απόφασης της δικαιοσύνης που διέταξε την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, κατηγορίες που ο ιδρυτής του WikiLeaks τονίζει πως είναι «πολιτικά υποκινούμενες».
 
Ο Ασάνζ έχει εκφράσει του φόβους του πως η Σουηδία θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με καταδίκη σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.