Nα καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, παρότρυνε σήμερα την Πιονγκγιάνγκ o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι αυτό ακριβώς προσμένει, πριν από την πολυαναμενόμενη Σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ads

«Αυτό σημαίνει να ξεφορτωθούν τις ατομικές βόμβες τους. Πολύ απλά. Να απαλλαγούν από τις ατομικές βόμβες τους» απάντησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ηγέτης Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει σταθεί μέχρι στιγμής «έντιμος».

«Η συνάντησή μας θα γίνει πολύ σύντομα», ανέφερε ο  Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι καλή για τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ωστόσο ξεκαθάρισε

Ads

Αναφορικά με τη Συρία, ο Αμερικανός ηγέτης διεμήνυσε ότι θέλει να αποσύρει «σχετικά σύντομα» τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, όχι ωστόσο προτού η αποστολή τους ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την κρίση εκεί θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σχετικά με το Ιράν.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Θα επιστρέψουμε στην πατρίδα. Αλλά θέλουμε να αφήσουμε και ένα σθεναρό και μόνιμο αποτύπωμα κι αυτό αποτέλεσε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας» υπογράμμισε ο Τραμπ.

Αναφερόμενος στο ιρανικό καθεστώς, επ’ αφορμή της συζήτησης που είχε για το θέμα της «πυρηνικής» συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη με τον Γάλλο πρόεδρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τους ηγέτες του Ιράν «σφαγείς» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε κάτι τέτοιο».

Μακρόν: Πολύ ειλικρινή η συζήτηση με τον Τραμπ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή» συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του για το θέμα του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία να δεσμευτούν στην εξεύρεση μιας νέας, μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως είπε, πιστεύει ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Τραμπ καθιστούν δυνατή τη σφυρηλάτηση μιας νέας συμφωνίας.

Ο Μακρόν τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα για να υπάρξει σταθερότητα: Να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή.

Η κίνηση Τραμπ και η αμηχανία Μακρόν

Ο πάντα απρόβλεπτος Τραμπ έκανε ωστόσο, μία κίνηση που, όπως φάνηκε, προκάλεσε την αμηχανία του Γάλλου προέδρου -μάλλον και τη δυσαρέσκεια του….

Σε μία κίνηση «συμπάθειας» ο Μακρόν τίναξε την πιτυρίδα από το σακάκι του προσκεκλημένου του.

Ο Τραμπ έκανε αυτήν την εντελώς απροσδόκητη χειρονομία, που έφερε σε αμηχανία τον Μακρόν, δευτερόλεπτα προτού οι δύο ηγέτες να ποζάρουν για τους φωτορεπόρτερ, στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Μακρόν φάνηκε να ενοχλείται από τη «φροντίδα» που του επιφύλαξε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

«Έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, επομένως θα τινάξω αυτή τη λίγη πιτυρίδα», είπε ο Τραμπ ξεσκονίζοντας τον ώμο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φορούσε μαύρο κοστούμι.

«Πρέπει να τον κάνουμε άψογο, είναι άψογος», δικαιολογήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.