Ξεκάθαρο τυπικό χαρακτήρα είχαν τα χαμόγελα, οι χειραψίες και οι ρητορικές αβρότητες στην, εξαιρετικά σύντομη και χωρίς δημοσιογραφικές ερωτήσεις, συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμ με τον Τουρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αφού, επί της ουσίας, δεν φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ερντογάν είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί Κούρδους μαχητές από τη Συρία στην περιοχή, χωρίς ωστόσο, να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν σημαντικό σύμμαχο «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» χωρίς να αναφερθεί στην πιεστική εσωτερική πολιτική κατάσταση που έχει προκληθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. «Έχουμε μία καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμη καλύτερη» δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής τους εμφάνισης.

Ο Ερντογάν από την πλευρά χαιρέτισε τις «εξαιρετικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του αυτή, θα αποτελέσει μία «ιστορική στροφή» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Ads

Η συνάντηση των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σε θετικό τόνο, σύμφωνα με παρατηρητές από την Ουάσιγκτον, με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) τους οποίους, η Άγκυρα θεωρεί ως προέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Οπως μεταδίδει η «Καθημερινή», ο Τραμπ μνημόνευσε την ανδρεία, που επέδειξαν οι Τούρκοι στρατιώτες, μαχόμενοι στο πλευρό των Αμερικανών στον πόλεμο της Κορέας και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν «συμπόνια και υποστήριξη» στον ταλανισμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τουρκικό λαό.

«Υποστηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία το ταχύτερο δυνατόν.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την εκτίμησή του για την στάση της τουρκικής ηγεσίας στο ζήτημα της Συρίας και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν κάθε προσπάθεια για να περιορισθούν οι βιαιοπραγίες στη χώρα και να αποκατασταθεί η ειρήνη. «Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για να επιτύχουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τραμπ, ευχαριστώντας τον Τούρκο ομόλογό του για την επίσκεψή του.

Ο Ερντογάν, επίσης, έθιξε το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κριθεί υπεύθυνος από την τουρκική κυβέρνηση για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος, αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει παραθέσει ανοικτά τις προσδοκίες της Άγκυρας για την παράδοσή του στις αρχές.

Ολοκληρώνοντας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η εκλογή Τραμπ έχει «ξυπνήσει» νέες προσδοκίες και στόχους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είπε ότι ελπίζει και προσεύχεται για μελλοντική συμβουλευτική και συνεργατική δραστηριότητα με τις ΗΠΑ, που θα βασίζεται σε νέα θεμέλια.