Δίχως να υπάρχει κάποια σοβαρή σύγκλιση στις θέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έληξε η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο υπερδυνάμεων στη Γενεύη, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να χαρακτηρίζει το τετ α τετ της Γενεύης ως «κρίσιμη στιγμή».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει απαιτήσει υποσχέσεις από το ΝΑΤΟ πως η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της συμμαχίας, ενώ ζητά την αποχώρηση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από συγκεκριμένες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις αυτές και απαντούν πως είναι ανοικτοί στον διάλογο, αλλά με λιγότερο δραματικές αλλαγές.

Μπλίνκεν: «Δεν θα υποχωρήσουμε»

«Δεν περιμέναμε κάποια σοβαρή πρόοδο σήμερα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε τώρα σε ένα πιο ξεκάθαρο μονοπάτι για να καταλάβουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου» είπε ο Μπλίνκεν για να προσθέσει πως ο Ρώσος ομόλογός του επανέλαβε την επιμονή της Μόσχα πως δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία και να τονίσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν είναι πεπεισμένοι για αυτό.

Ads

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν, ανακοίνωσε επίσης τι οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να καταθέσουν γραπτές προτάσεις ως απάντηση στο ρωσικό κείμενο αιτημάτων για το ουκρανικό και το ΝΑΤΟ. Η κατάθεση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει την οποιαδήποτε κλιμάκωση.
«Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. «Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ» ενώ προσέθεσε πως «δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής».

Η αντίδραση Λαβρόφ

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως δέσμευση και σημείωσε ότι «δεν μπορώ να υποστηρίξω πως βρισκόμαστε στη σωστή τροχιά ή όχι. Αυτό θα το καταλάβουμε όταν πάρουμε τις γραπτές αμερικανικές απαντήσεις στις προτάσεις μας».

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».