H εμπλοκή της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα – μέλος, πραγματοποιείται η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ads

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα είναι η πρώτη όπου θα μετάσχει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Οι θέσεις της Αθήνας

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος απ’o τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού  με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ  και στη συνέχεια με  τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η θέση της Αθήνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι πως η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών. Παράλληλα, από την κυβέρνηση αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά χωρίς να προβάλει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό.

Ads

Φρούριο οι Βρυξέλλες

Από χθες το κέντρο των Βρυξελλών έχει κλείσει στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων ασφαλείας, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενείται στην πρεσβευτική κατοικία στο κέντρο της πόλης, αλλά και λόγω των διαδηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ και του Αμερικανού προέδρου. Ο βελγικός Τύπος έχει αναδείξει την απαίτηση των Αμερικανών να λάβουν τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτιρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής, με τις βελγικές αρχές να ανταποκρίνονται θετικά.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 9.000 διαδηλωτές έδωσαν χθες το παρόν με πανό ειρήνης και συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώτη συνάντηση

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και την  επικεφαλής  εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως μεταδίδουν ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθησυχαστικά μηνύματα για προσήλωση στη διατλαντική συνεργασία αναμένουν ΝΑΤΟ και ΕΕ από το «ευρωπαϊκό ντεμπούτο» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε ως «απαρχαιωμένο» το Ατλαντικό Σύμφωνο, δεν έχει δεσμευτεί ότι ισχύουν οι εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση για τις θέσεις του περί Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. «Έχω σκοπό να πείσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η ευρωατλαντική συμμαχία σημαίνει ότι ο ελεύθερος κόσμος συνεργάζεται για να εμποδίσει μια μετα-δυτική παγκόσμια τάξη», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και το εμπόριο. Έχω την αίσθηση ότι συμφωνούμε σε πολλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με το πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Ντ. Τούσκ σημείωσε πως πάνω απ’ όλα οι δύο πλευρές συμφωνούν «σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζοντας ωστόσο πως «ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο». «Και δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα πως έχουμε κοινή γνώμη για τη Ρωσία, αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, φαίνεται ότι είμαστε στην ίδια γραμμή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως το «κύριο μήνυμα» που έστειλε στον πρόεδρο Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει «μεγαλύτερο νόημα στη συνεργασία και τη φιλία» μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι «θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Τέλος, επισήμανε ότι σήμερα η κοινή αποστολή τους είναι «η εδραίωση ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου γύρω από αυτές τις αξίες, και όχι μόνο τα συμφέροντα». «Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική».

Στη σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι πρεσβευτές των χωρών- μελών διακήρυξαν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, που τελούν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εκπληρώνοντας μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις μάχης», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι ως τώρα ίσχυε καθεστώς παρατηρητή, ενώ κάθε χώρα- μέλος συμμετείχε μεμονωμένα.

Πέρα όμως από τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να πειστεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ» και ειδικότερα της ανάγκης στήριξης του άρθρου 5 για τη συλλογική άμυνα και αμοιβαία συνδρομή όταν ένα κράτος αντιμετωπίζει απειλή, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Δεν είναι τυχαίο, λένε στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η αμερικανική αποστολή, θα δώσει 30 ώρες παρουσίας, στις Βρυξέλλες.  Η συνάντηση κορυφής είχε προγραμματιστεί πριν από την εκλογή Τραμπ για ως τελετή παράδοσης  των νέων κτιρίων της έδρας του ΝΑΤΟ (που κόστισαν 1 δισ. δολάρια αλλά θα λειτουργήσουν το 2018) ενώ θα αποκλαυφθούν δυο μνημεία, από το τείχος του Βερολίνου και από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, παρουσία Ντόναλντ Τραμπ και Άνγκελα Μέρκελ.