Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ καθώς σημειώνεται ένα «μπαράζ» αποστολής δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το τελευταίο δέμα εντοπίστηκε στο συγκρότημα του Time Warner Center, έδρα του CNN, στη Νέα Υόρκη, το οποίο και εκκενώθηκε.

Ads

«Τρομοδέματα» είχαν εντοπιστεί νωρίτερα και στα γραμματοκιβώτια των Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, με τις αρχές να εκτιμούν πως πρόκειται για παρόμοιος εκρηκτικούς μηχανισμούς με εκείνον που εντοπίστηκε σε ένα ταχυδρομικό κουτί έξω από την οικία στη Νέα Υόρκη του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος τη Δευτέρα. 

Ύποπτα δέματα στάλθηκαν και στο γραφείο της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα, αλλά και στον πρώην υπ. Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ και στο γραφείο της γερουσιαστού Καμάλα Χάρις. Σημειώνεται πως η Γουάσερμαν-Σουλτς είναι η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ένας ύποπτος μηχανισμός, πιθανότατα βόμβα, στάλθηκε στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Ο Κουόμο είπε ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν εντοπιστούν και άλλα τέτοια ύποπτα δέματα.

Το CNN μεταδίδει ότι ο μηχανισμός που εστάλη στο Time Warner Center ήταν κατασκευασμένος από σωλήνα και καλώδια. Το «τρομοδέμα» απομακρύνθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με πληροφορίες απευθυνόταν στον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, σφοδρό επικριτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σήμερα συνεργάζεται με το CNN. Αστυνομική πηγή δήλωσε στο δίκτυο ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν σοβαρά την υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό, ο μηχανισμός εντοπίστηκε στην αίθουσα όπου φτάνει η αλληλογραφία του Time Warner Center. Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη.

Ads

Η πληροφορία πως ένα παρόμοιο «τρομοδέμα» είχε σταλεί και στον Λευκό Οίκο διαψεύστηκε επίσημα. Με βάση τα δεδομένα, το στοιχείο που ξεχωρίζει για τους παραλήπτες είναι πως είτε πρόκειται για στελέχη των Δημοκρατικών, είτε για σφοδρούς επικριτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Από τις αρχές θεωρείται δεδομένο πως πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση, η οποία ευτυχώς δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι δράστες. Αξιωματούχοι δε σημειώνουν πως πρόκειται για υπόθεση «εσωτερικής τρομοκρατίας», ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν πως το περιστατικό σημειώνεται δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και έκανε λόγο για «ποταπές» πράξεις, τις οποίες καταδίκασε, τονίζοντας πως «οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης». «Οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από αυτούς τους δειλούς», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και κατήγγειλε ότι υπήρξε «πρόθεση κάποιων να τρομοκρατήσουν» την πόλη. Τόνισε πάντως πως δεν υπάρχουν άλλες απειλές για την πόλη. Για ενέργειες «εσωτερικής τρομοκρατίας» κάνει λόγο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. «Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ και ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες». «Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα» έγραψε στο Twitter.