Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τελευταίο πραξικόπημα ο τουρκικός λαός είδε ξανά τανκς στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. 

Ads

Τμήμα του στρατού προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία της χώρας, καταλαμβάνοντας στρατηγικά κτίρια σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη αλλά και την κρατική τηλεόραση της χώρας από την οποία ανακοίνωσε ότι επιβάλει στρατιωτικό νόμο. 

Σημειώνεται ότι το πραξικόπημα δεν οργανώθηκε από την ηγεσία του στρατού – με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να βρίσκεται για ώρες όμηρος στα χέρια των πραξικοπηματιών. Ο στρατός ήταν διασπασμένος. Την ίδια ώρα, η αστυνομία είχε κοινή στάση ενάντια στους πραξικοπηματίες. 

Αρχικά η απόπειρα του πραξικοπήματος έδειξε να έχει μεγάλη δυναμική, ωστόσο, γρήγορα η κατάσταση ανατράπηκε υπέρ του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε μέσω Skype στον λαό και τον προέτρεψε να βγει στους δρόμους για να αποτρέψει το πραξικόπημα. 

Ads

Περίπου στις 03:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση «είναι ευρέως υπό έλεγχο» υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος απελευθερώθηκε. Τόνισε ακόμη ότι οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί καθώς επίσης και εκατοντάδες στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτό.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην Άγκυρα η κατάσταση είναι ακόμη τεταμένη με μάχες να δίνονται μεταξύ των δυο αντίπαλων στρατοπέδων. Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στη τουρκική Βουλή, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για βομβαρδισμό από αέρος από τους πραξικοπηματίες. Εκρήξεις, ανταλλαγή πυρών και επιθέσεις σημειώθηκαν σε πολλά ακόμη μέρη της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. 

Ο Ερντογάν πάντως που νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, φερόταν να εγκαταλείπει την Τουρκία με προορισμό την Γερμανία ή την Ιταλία έχει ήδη επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου απηύθυνε διάγγελμα στο λαό, διαμηνύοντας ότι οι πραξικοπηματίες θα «πληρώσουν ακριβά». 

Δείτε live όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ: 

Όλες οι εξελίξεις: 

– Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 120 συλλήψεις προσώπων τα οποία πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος. 

– Ομάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο ανήκει το CNN Turk και η Hurriyet. Το CNN Turk αναγκάστηκε να διακόψει την εκπομπή του. 

– Ο Ερντογάν φτάνει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης: 

– Mέλος της τουρκικής Βουλής που μίλησε τηλεφωνικά στο Reuters, ανέφερε ότι βουλευτές βρίσκονται σε καταφύγια εντός του κτιρίου.

– Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτή του.

Φωτογραφία από την έκρηξη στη Βουλή…

– Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Σε μια άλλη εξέλιξη οι πραξικοπηματίες παρέδωσαν τα όπλα τους. Προηγήθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και στρατιωτικών. 

– Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο». Η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT είναι ξανά στα χέρια της κυβέρνησης. 

– Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αφέθηκε ελεύθερος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

– Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανωτές του συλλαμβάνονται δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης. 

– Πληροφορίες του Reuters από αυτόπτη μάρτυρα αναφέρουν ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα το τουρκικό «Ανατολή» αναφέρει ότι βόμβα έπληξε το κτίριου του τουρκικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα. 

– Τι έγινε σήμερα στην Τουρκία: Ένα βίντεο από το Guardian



– Τούρκοι πολίτες εναντίον των τανκς: 

image

image

image

– Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

– Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καλεί όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση Ερντογάν. 

– Οργάνωση που πρόσκειται στον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με ανακοίνωση της.

– Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Τα Live Feeds του facebook στην Τουρκία: 

– Διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι ο Ερντογάν φεύγει από τη χώρα. Αντίθετα οι τελευταίες αναφορές λένε ότι το αεροπλάνο του ετοιμάζεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

– Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δηλώνουν πως στηρίζουν τη Δημοκρατία και  τάσσονται κατά των πραξικοπηματιών.  Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προέβη σε σχετική γραπτή δήλωση ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και του εξέφρασε τη στήριξή του.

– Πληροφορίες ότι αποσύρεται ο στρατός από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες. Τουρκικά F16 φέρεται να έριξαν ελικόπτερο που χρησιμοποιούσαν οι πραξικοπηματίες. 

– Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία. «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, έχουμε την εξουσία», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ.

– Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. Τους χαρακτήρισε προδότες. Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, τάχθηκε επίσης κατά των πραξικοπηματιών λέγοντας ότι είναι μικρή ομάδα. 

– Ανώτερος αξιωματούχος αναφέρει ότι η ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρεί πραξικόπημα έχει τον έλεγχο κάποιων αρμάτων μάχης και έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις της να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους δρόμους, αλλά δεν το ‘χει καταφέρει σε πολλές περιοχές.

– Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία.

Ελικόπτερο ανοίγει πυρ: 

– Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία. 

– Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου. Υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. 

– Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα. 

– Πληροφορίες ότι ο Ερντογάν εγκαταλείπει τη χώρα. Κάποιες αναφορές τον θέλουν να πετάει για Ρώμη κι άλλες για Λονδίνο. 

– Το αεροδρόμιο Ατατούρκ έχει καταληφθεί κι όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Τα Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την Κωνσταντινούπολη αλλά όχι από την Άγκυρα. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή. Επίσης δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. 

Βίντεο από την πλατεία Ταξίμ: 

Για πραξικόπημα στην Τουρκία μίλησαν στο Reuters αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, που αναφέρουν ότι είναι ακόμα ασαφές ποιά πλευρά βρίσκεται στην εξουσία. 

– Φωτογραφία στο Twitter δείχνει στρατιώτες μέσα στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT. 

– Πληροφορίες ότι τα τανκς άνοιξαν πυρ κατά του τουρκικού κοινοβουλίου. 

– Χρήστες στο Twitter κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό πολιτών που έχει κατέβει σε κεντρικούς δρόμους στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας από τους άνδρες του Στρατού να «κάνουν πίσω». Υπάρχουν όμως αναφορές και για ομάδες πολιτών που χειροκροτούν και ζητωκραυγάζουν υπέρ του πραξικοπήματος. 

Τανκς στις γειτονιές: 

– Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Υποστήριξε πάντως ότι δεν έγινε απόπειρα σύλληψής του. Τη δήλωσε μετάδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

– Λίγο αργότερα ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις και on camera. Αμέσως μετά έγινε γνωστό, από αμερικανικές πηγές ότι ζήτησε άσυλο στην Γερμανία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το αίτημα του Τούρκου Προέδρου δεν έγινε δεκτό. 

image

– Μέσω Skype απευθύνθηκε στους Τούρκους πολίτες ο πρόεδρος Ερντογάν. Έκανε λόγο για «απόπειρα εξέγερσης», δήλωσε πώς δεν πιστεύει ότι οι πραξικοπηματίες θα πετύχουν και θα πληρώσουν πολύ ακριβά. Ζήτησε από τους πολίτες να βγουν στο δρόμο και να αντισταθούν ενώ υποστήριξε ότι θα επιστρέψει στην Άγκυρα. 

image

– Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο τόνισε ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. 

image

image

– Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κάλεσε τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς.

– Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην Ε.Ε., ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.

– Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία, ενώ είπε ότι τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν, πρέπει να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Εικόνες από του στρατού στους δρόμους της Τουρκίας: 

– Τουρκική τηλεόραση: Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στη χώρα. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως μιλά με εντολή από το στρατό. Είπε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

– Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτήριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, μεταδίδει το Reuters.

– Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ

– Πληροφορίες ότι αναμένεται δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του. Βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Άγκυρας, στην Αλικαρνασσό.

– Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεραρχίας.

– Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα τανκς και οι στρατιώτες που δείχνουν οι τηλεοπτικές εικόνες να βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι στην υπηρεσία των πραξικοπηματιών ή αν τελούν υπό τις εντολές της κυβέρνησης.

– Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

– Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι έχει γίνει εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας. Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «απόπειρα από τμήμα του στρατού», λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να το χαρακτηρίσουμε πραξικόπημα». Τόνισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση και πρόσθεσε πώς τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία. Κάλεσε τον λαό σε ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι οι υπαίτιοι θα πληρώσουν.