Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήθηκε μόνιμη παύση πυρός στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Πούτιν διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία, επειδή «η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση». Ακολούθως το Κίεβο ανασκεύασε. 

Ads

Σε επαναδιατύπωση της ανακοίνωσής του το Κίεβο αναφέρει ότι επετεύχθη συμφωνία «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
 
Ακολούθησε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία αναφερόταν ότι Πούτιν και Ποροσένκο συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία και όχι για εκεχειρία, καθώς «η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη».

Αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων θέτουν ως όρο οι αυτονομιστές
 
Στο μεταξύ, την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή θέτουν ως όρο για την εκεχειρία οι φιλορώσοι αυτονομιστές, όπως δήλωσε στο Reuters ένας από τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονμπάς.
 
Μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο, ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανέφερε ακόμη ότι οι πληροφορίες περί εκεχειρίας αποτελούν μια «προβοκάτσια».
 
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ρωσική κρατική τηλεόραση, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακαταλαμβάνουν εδάφη τα οποία εγκαταλείπουν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα. Κατά τις ίδιες πηγές στο Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης, το μεγαλύτερο της περιοχής.
 
Νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία εξετάζει η ΕΕ

Όπως μετέδωσε το CNN, λίγο πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την Τετάρτη, καθώς αναζητεί τρόπους να αμβλύνει τη στάση της Μόσχας ως προς την ουκρανική κρίση. «Η εξέταση νέων κυρώσεων είναι προτεραιότητα για τα κράτη – μέλη και το νέο πακέτο (σ.σ κυρώσεων) θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στο CNN η Maja Kocijancic.

Ads

Θα εξεταστούν, ειδικότερα, «κυρώσεις σε βάρος περισσότερων προσώπων και εταιρειών που συνδέονται με τους αποσχιστές στην Ουκρανία», καθώς και «η εμβάθυνση των οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημείωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Σημειώνεται ότι Κίεβο, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία προκειμένου να στηρίξουν τους φιλορώσους αποσχιστές, ωστόσο η Μόσχα το διαψεύδει.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε στην Εσθονία σε μία κίνηση στήριξης των χωρών της Βαλτικής, με φόντο την ουκρανική κρίση. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα σε χώρα της Βαλτικής, αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2009. Στόχος της επίσκεψης είναι να σταλεί εμμέσως στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το μήνυμα πως η Μόσχα πρέπει να πάψει να στρέφεται εναντίον πρώην χωρών του σοβιετικού συνασπισμού, όπως έκανε με την Ουκρανία.