Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 120 ωρών (πέντε ημερών) στη βορειοανατολική Συρία, με όρο να φύγουν οι Κούρδοι από την περιοχή, κατέληξαν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Ο Πενς εξήγησε ότι η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική επιχείρηση ώστε να «επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG». Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, σημειώνοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πριν καν προβεί ο Πενς στις σχετικές ανακοινώσεις έκανε λόγο για «σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία» και μάλιστα ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο. «Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία. Ευχαριστώ στον Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης Πενς – Ερντογάν.

Μετά τις ανακοινώσεις του Πενς, ο αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με νέα ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει: «Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε με τίποτε να γίνει πριν από τρεις ημέρες. Χρειάστηκε “σκληρή” αγάπη για να επιτευχθεί. Σπουδαία (συμφωνία) για όλους. Είμαι περήφανος για όλους».

Ads

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία», διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας «δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι. Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσιγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για να διευκολύνουν τις σχετικές συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Λαβρόφ και Ζαρίφ δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια σταθεροποίηση διαρκής στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη μέσα από τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας όπως και μεταξύ των συριακών αρχών και των εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας. Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η Ρωσία και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμες να διευκολύνουν τέτοιου είδους επαφές.