Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η Σερβία και το Κόσοβο κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού διαχείρηση των συνόρων τους, ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει αιματηρά επεισόδια και είχε κορυφώσει την ένταση μεταξύ των δυο κρατών.

Ads

Όπως σημειώνει το BBC, η συμφωνία των δύο πλευρών επετεύχθη με την διαμεσολάβηση των Βρυξελλών και ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και άνδρες των ειρηνευτικών δυνάεων του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια συγκρούσεων στις συνοριακές διαβάσεις των δυο χωρών. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα επιχείρησε μονομερώς να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου.

Την περασμένη Δευτέρα, 50 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες τραυμτίστηκαν όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει Σέρβοι που διαμαρτύρονταν στην αποστολή κοσοβάρων συνοριοφυλάκων στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Ads

“Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία στην πρόταση της ΕΕ για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των σημείων διέλευσης” αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

“Αυτό σημαίνει ότι θα τα δύο μέρη θα δημιουργήσουν σταδιακά κοινές, ενιαίες και ασφαλείς θέσεις σε όλα τα κοινά σημεία διέλευσης.”

Η συνοριακή συμφωνία έρχεται μια εβδομάδα πριν οι ηγέτες της ΕΕ συζητήσουν την σερβική αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Σερβία είπε ότι δεν θα ενταχθεί εάν δεν ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο.