Περίπου 130 κράτη-μέλη υπέγραψαν τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Google και η Amazon, δεν θα μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ η νέα φορολογική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες, ενώ οι χώρες που μπαίνουν στη συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από τα 139 μέλη, μόνο εννέα κράτη δεν ψήφισαν ακόμη τη συμφωνία, ανάμεσά τους η Ιρλανδία (που υπολογίζει ότι θα χάσει περίπου 2 δισ. ευρώ) και η Ουγγαρία. Και οι δύο αυτές χώρες έχουν ένα από τα πιο ευνοϊκά φορολογικά συστήματα εντός της Ε.Ε.

Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει δικαιότερο διαμοιρασμό κερδών ανάμεσα σε κράτη και θα μεταφέρει ορισμένα από τα φορολογικά δικαιώματα των μεγάλων πολυεθνικών από τις χώρες προέλευσής τους στις αγορές όπου έχουν μεγάλη δραστηριότητα και κερδοφορία, ανεξάρτητα από το εάν οι εταιρείες έχουν φυσική παρουσία εκεί.

Ads

Ο δεύτερος πυλώνας στοχεύει στο να εισάγει έναν μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φόρο, ώστε να περιοριστεί αισθητά ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών και οι πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεγάλες πολυεθνικές.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι μάλλον αισιόδοξο, καθώς προβλέπεται ότι αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβρη του 2021, ώστε το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή το 2023.