Σε συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, στο Κάιρο. Η παράταση θα διαρκέσει πέντε ημέρες και η συμφωνία επετεύχθη στην εκπνοή της προηγούμενης τριήμερης εκεχειρίας που είχε τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Τις πρώτες ώρες της εκεχειρίας

Ads

«Έχουμε συμφωνήσει σε μια παράταση της εκεχειρίας για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο. Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δεχτεί την πρόταση για παράταση. Εξάλλου νωρίτερα αξιωματούχοι του Ισραήλ είχαν δηλώσει πως θα υποστήριζαν τη συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός.

Λίγη ώρα πριν εκπνεύσει η τριήμερη εκεχειρία το Ισραήλ ανέφερε πως μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Γάζα και κατέληξε στο νότιο Ισραήλ. Η Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή. Η φερόμενη εκτόξευση έλαβε χώρα περίπου δύο ώρες πριν εκπνεύσει η εκεχειρία των 72 ωρών με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για «παραβίαση της εκεχειρίας» από «τρομοκράτες της γάζας».

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά χτυπήματα. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας. Δεν αναφέρθηκαν πάντως θύματα από καμία πλευρά. Η εκεχειρία φαίνεται αυτή τη στιγμή να τηρείται.

Ads

Σημειώνεται πως πάνω από 2.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου. Από την πλευρά του το Ισραήλ μετράει 67 νεκρούς, εκ των οποίων οι 64 ήταν στρατιώτες.