Σύστημα αυτόματης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών, μέσω της άρσης τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αποφάσισαν να υιοθετήσουν 80 χώρες.

Ads

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών που διεξήχθη χθες Τρίτη και σήμερα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή περίπου 100 αντιπροσωπειών. Στόχος είναι να οργανωθεί ένα σύστημα ούτως ώστε η φορολογική Αρχή κάθε χώρας να γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στο εξωτερικό οι φορολογούμενοι της.

Η συμφωνία ορίζει πως 51 χώρες δεσμεύονται να ξεκινήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών από τον Σεπτέμβριο του 2017, αφού αποφασίσουν ποια θα είναι η εθνική αρχή που θα έχει την αρμοδιότητα να συλλέγει και να μεταβιβάζει τις τραπεζικές πληροφορίες των αλλοδαπών στις άλλες χώρες. Άλλες 30 χώρες δεσμεύτηκαν, με ξεχωριστή συμφωνία, ότι θα είναι έτοιμες μέχρι το 2018. Μεταξύ αυτών είναι η Αυστρία, η Ελβετία και άλλα σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως οι Μπαχάμες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται ότι παρά τη συμφωνία, οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κατά περίπτωση με ποιον θα ανταλλάσσουν αυτόματα τις πληροφορίες που διαθέτουν. Η Ελβετία πχ, που αποτελεί τον κατεξοχήν φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραδίδει πληροφορίες μόνο στις χώρες που «θεωρούνται σημαντικές για την ελβετική χρηματοοικονομική βιομηχανία».

Ads

Από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τις εργασίες του Φόρουμ. εκτιμάται ότι στους φορολογικούς παραδείσους είναι κρυμμένα σχεδόν 5,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε απώλειες 130 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για τις φορολογικές αρχές.