Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα μετά από σχόλιο του Αμερικανού στρατηγού ε.α. Μάικλ Φλιν, ο οποίοςπροορίζεται για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου κουρδικού κράτους».

Ads

Η δήλωση του Μάικλ Φλιν κάνει ήδη το γύρο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Φλιν, μιλώντας στο Kurdistan TV (δορυφορικό κανάλι στο ιρακινό Κουρδιστάν που ανήκει στο KDP και εκπέμπει κυρίως στα κουρδικά), είπε πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Μάλιστα ερωτηθείς για τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, του χαρακτήρισε «ηρωική δύναμη» και πολύ ικανούς σε θέματα διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να τους προσφέρουν περισσότερη βοήθεια ώστε να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Γενικότερα, χαρακτήρισε τους Κούρδους μια από τις πιο ηρωικές κοινωνίες που έχει γνωρίσει, εκφράζοντας την άποψη πως θα δημιουργηθεί μια νέα Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράκ και η Συρία δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους. Όπως είπε, εκτιμά πως θα δημιουργηθούν τρία ή τέσσερα νέα κράτη στη Μέση Ανατολή, με ένα πιθανό ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Ads

Σημειώνεται πως οι Κούρδοι σε Συρία και Ιράκ θεωρούνται από τη Δύση ως μια από τις πιο αξιόπιστες και αξιόμαχες δυνάμεις στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και για το λόγο αυτό ο δυτικός συνασπισμός τους έχει προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και εναέρια υποστήριξη στις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος.

Αντίθετα η Άγκυρα επιμένει να τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες και επιχειρεί να εμποδίσει το «εφιαλτικό» για την Τουρκία σενάριο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα ενίσχυε περαιτέρω τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων και στο εσωτερικό της χώρας. Η υποστήριξη των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ είχε προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον.

Ωστόσο μετά τη νίκη του Τραμπ, πολλοί εκτιμούσαν πως θα υπάρξει στροφή σε μια πιο φιλοτουρκική πολιτική. Πάντως η δήλωση του Φλιν δημιουργεί νέα δεδομένα και μένει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η νέα κατεύθυνση στην εποχή του Τραμπ.