Η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε αντίποινα για την διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, εξαπολύοντας νέο πογκρόμ κατά Κούρδων πολιτών.

Ads

Στη σύλληψη 235 περιφερειακών αξιωματούχων και υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ως υπόπτων για πιθανές διασυνδέσεις με αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), προχώρησε η τουρκική αστυνομία.

Από τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου σκοτώθηκαν 41 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 155.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από την ανάληψη της ευθύνης για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, από την οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK) που είναι παρακλάδι του ΡΚΚ.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ορκίστηκε άλλωστε χθες εκδίκηση και απήθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Βομβαρδισμοί κατά του ΡΚΚ

Παράλληλα, νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στα βόρεια του Ιράκ εξαπέλυσαν αργά χθες το βράδυ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, από τις επιδρομές καταστράφηκε ένα διοικητήριο καθώς και αποθήκες οπλισμού και καταφύγια.

Καταδίκασε την επίθεση το φιλοκουρδικό HDP

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, καταδίκασε πάντως αμέσως με ανακοίνωση του τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία πρέπει να είναι υπόδειγμα και κυρίως πολιτικός παράγοντας ειρήνης, δημοκρατίας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Είναι ουσιαστικής σημασίας η άσκηση της πολιτικής, η γλώσσα που χρησιμοποιείται, το τόνος και οι πρακτικές που προκαλούν εντάσεις, πόλωση, εχθρότητα και συγκρούσεις να σταματήσει άμεσα», ανέφερε το κόμμα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ηγέτες του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι ήδη προφυλακισμένοι, αναμένοντας τη δίκη τους για διασυνδέσεις με το PKK. Η Άγκυρα κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης.