Η Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας, γνωστή ως STIKO, σχεδιάζει να συστήσει την χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 μόνο στους άνω των 60 ετών, ανέφερε την Παρασκευή ο ιστότοπος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ads

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στήριξε τον περασμένο μήνα την χρήση του εμβολίου της J&J, μετά την εξέταση σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μετά τη χορήγησή του σε ενήλικες. Αφήνει ωστόσο στις εθνικές αρχές εμβολισμού την περαιτέρω εξειδίκευση του πώς θα χρησιμοποιούν το μονοδοσικό σκεύασμα.
Η STIKO έχει προκρίνει επίσης τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca / Οξφόρδης κατά της COVID-19 μόνον στους άνω των 60 ετών, λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης.

Ωστόσο η χώρα αποφάσισε χθες, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, να χορηγεί το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όποιον ενήλικα (18 ετών και άνω) το επιθυμεί.
Όπως συνέβη και με την AstaZeneca, θρομβώσεις καταγράφηκαν και μετά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J, με τις αμερικανικές αρχές να αναστέλλουν τη χορήγηση του πριν δοθεί μετά η τελική έγκριση. Από την άλλη πλευρά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) χωρίς ενδοιασμούς έχει εγκρίνει από τον Μάρτιο τη χορήγησή του, αλλά προς το παρόν με το εμβόλιο της J&J έχει εμβολιαστεί μικρός αριθμός Ευρωπαίων.

Λόγω των περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, η φαρμακευτική είχε σταματήσει προσωρινά τις προγραμματισμένες για τα μέσα Απριλίου αποστολές της. Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιμένει στις συστάσεις της για το εμβόλιο αυτό με βάση το επιχείρημα ότι τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους. Ωστόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι θρομβώσεις στη λίστα με τις πιθανές παρενέργειες, που συνοδεύουν το σκεύασμα. Το εμβόλιο της J&J έχει το προσόν να αποθηκεύεται εύκολα και ενώ χορηγείται σε μία μόνο δόση.
Την ίδια ώρα προβλήματα στον έλεγχο ποιότητας στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της Johnson & Johnson στη Βαλτιμόρη οδήγησε Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και Νότια Αφρική να «παγώσουν» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα έως ότου επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του.

Ads

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν στο εργοστάσιο Emergent BioSolutions, που είναι υπεργολάβος της Johnson & Johnson, αλλά και της Johnson & Johnson, δεν έχουν λάβει άδεια για χρήση στις ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Αιτία, το γεγονός ότι κάποια παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson που παρήχθη εκεί, από λάθος εργαζομένων, «μολύνθηκε» με το ανενεργό ιό που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Η Emergent BioSolutions ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις, διότι οι έλεγχοι έδειξαν ότι η συγκεκριμένη παρτίδα δεν πληρούσε τα πρότυπα καθαρότητας.

H κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια της Johnson & Johnson από αυτό το εργοστάσιο δεν θα χορηγηθούν σε Αμερικανούς πολίτες.

Ωστόσο, εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχουν εξαχθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ε.Ε., ο Καναδάς και η Νότια Αφρική. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των χωρών αυτών τώρα ερευνούν αν τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή προς χρήση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια που έχουν παραλάβει έχουν μολυνθεί.

Ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εμβόλια από το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχουν χορηγηθεί σε πολίτες στην Ε.Ε. χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα, ωστόσο έχει παγώσει η χορήγηση 6 έως 8 εκατ. μονοδοσικών εμβολίων τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, διότι οι παρτίδες που έλαβαν παρήχθησαν την ίδια περίοδο με τη μολυσμένη παρτίδα, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα ο FDA θέτει ερωτήματα σχετικά με περίπου 70 εκατ. δόσεις εμβολίου που παρήχθησαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, η πλειονότητα των οποίων προορίζονταν για χορήγηση στις ΗΠΑ, και εκτιμάται ότι θα αποφασίσει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μόλυνση των εμβολίων με τον ανενεργό αδενοϊό της AstraZeneca οφείλεται σε αμέλεια των εργαζομένων, οι οποίοι δεν άλλαξαν στολές όταν μετακινήθηκαν από τη μονάδα παραγωγής του εμβολίου αυτού στη μονάδα παραγωγής για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ως όφειλαν. Οι έλεγχοι ασφαλείας εντόπισαν ίχνη του αδενοϊού της AstraZeneca στην παρτίδα της Johnson & Johnson πολύ πριν αυτή φύγει από το εργοστάσιο, ωστόσο ο FDA ανησυχεί μήπως προηγούμενοι έλεγχοι απέτυχαν να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας στην εφημερίδα New York Times, εκπρόσωπος του είπε ότι ο Οργανισμός «βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους αντίστοιχους ελεγκτικούς οργανισμούς άλλων κρατών σχετικά με το ζήτημα αυτό», που έχει προκαλέσει σοβαρή συζήτηση για το αν πρέπει πιθανώς μολυσμένα εμβόλια να χρησιμοποιηθούν, μέσα στην αγωνία όλων να σωθούν ζωές από τον κορονοϊό, αν και ακόμη δεν έχει διερευνηθεί αν θέτουν και σε τι κίνδυνο την υγεία όσων εμβολιαστούν με αυτά.

Η εκπρόσωπος του FDA τόνισε πάντως ότι «γενικά, αρμόδιες για να αποφασίσουν για τη χορήγηση των εμβολίων είναι οι εκάστοτε αρχές σε κάθε χώρα, που αποφασίζουν για τα πρότυπα ποιότητας».