Η κατανάλωση κοτόπουλων στις ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες με τους Αμερικανούς να τρώνε σήμερα σχεδόν 30% μεγαλύτερη ποσότητα από ότι πριν 20 χρόνια. Όμως πίσω από τις χρυσοφόρες βιομηχανίες πουλερικών, όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Oxfam, κρύβεται ένας εργασιακός μεσαίωνας. Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από τρία χρόνια έρευνας και εκατοντάδες συνεντεύξεις με εργαζόμενους.

Ads

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στη γραμμή παραγωγής, ορισμένοι αναγκάζονται να φορούν ακόμη και πάνες καθώς τους απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το πόστο τους κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους για να πάνε στην τουαλέτα.

«Φοράω πάνες. Εγώ και πολλοί άλλοι αναγκαζόμαστε να φοράμε πάνες», είπε ένας εργαζόμενος στην Oxfam, σημειώνοντας πως επειδή τους απαγορεύεται να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα, θέλουν να αποφύγουν κάποιο «ντροπιαστικό ατύχημα».

Όπως αναφέρει η Oxfam, οι τέσσερις κολοσσοί της βιομηχανίας των πουλερικών στις ΗΠΑ (Tyson Foods, Perdue Farms, Sanderson Farms, Pilgrim’s Pride) στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής, ώστε να επωφεληθούν από την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση, και αυτή είναι πραγματικότητα της «ζωής στη γραμμή παραγωγής».

Στις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες, που κατέχουν το 60% της αγοράς, εργάζονται σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν στην Oxfam για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας. Οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με το τμήμα, ωστόσο γενικός κανόνας σύμφωνα με την οργάνωσης είναι πως το να πας στην τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Ads

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες με ένα και μοναδικό διάλειμμα μισής ώρας και μισθούς κάτω των 10 δολαρίων την ώρα. Στην πράξη οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στην τουαλέτα μόνο στο μισάωρο διάλειμμά τους, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης στη γραμμή παραγωγής, κάτι που σπάνια συμβαίνει.

Μέσα σε μισάωρο, όπως αναφέρει ένας εργαζόμενος, «θα πρέπει να αλλάξουμε, να φάμε, να περιμένουμε στην ουρά για τουαλέτα μαζί με εκατοντάδες άλλους και να φορέσουμε και πάλι τη στολή εργασίας».

Όμως δεν είναι μόνο το πρόβλημα του μικρού διαλείμματος. Η ένταση της δουλειάς είναι τόσο μεγάλη που τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα. Οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν από 20.000 έως και 100.000 φορές τις ίδιες ακριβώς κινήσεις για να καθαρίζουν και να κόβουν τα κοτόπουλα. Μέσα σε ένα λεπτό μπορεί να περνούν από μπροστά τους έως και 140 κοτόπουλα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα μαχαίρια έχουν προκαλέσει πολλούς τραυματισμούς ακόμη και ακρωτηριασμούς.