Θερμό οικονομικό μέτωπο μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης απειλεί να ανοίξει το αμερικανικό σχέδιο για νεες κυρώσεις στις ρωσικές επιχειρήσεις – ενα σχέδιο που ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων και θίγει ζωτικά συμφέροντα και των ενεργειακών κολοσσών της ΕΕ.

Ads

Το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει νεες κυρώσεις κατα του Ιράν, της Βορείου Κορέας και της Ρωσίας εχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στο Βερολίνο ενώ και η Κομισιόν προειδοποιεί ευθέως με αντίμετρα εαν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις και σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία για την κατασκευή ενεργειακών έργων.

Το θέμα απασχόλησε το Κολέγιο των Επιτρόπων χθες  και σύμφωνα με τους Financial Times ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις πιθανες επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να «ενεργήσει κατάλληλα», δηλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Κυρίαρχος φόβος τόσο γα την Κομισιόν όσο και για το Βερολίνο είναι ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στις ευρωπαικες επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με τη Ρωσία και να απειλήσουν την παροχή ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομγχάνων κάλεσε σήμερα την ΕΕ να προετοιμαστεί για «αντίποινα» στην περίπτωση που οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας πλήξουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ενδεχόμενες ζημιές στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα με επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «αντίποινα», τόνισε ο Μίκαελ Χαρμς, επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων για τις οικονομικές σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη.

«Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επιλογή ανοιχτή», δήλωσε προσθέτοντας: «Οι ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία φαίνεται πως σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τις ενεργειακές εξαγωγές, τις θέσεις εργασίας και εν γένει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, των οποίων η αυξανόμενη παραγωγή αερίου έχει μειώσει την εξάρτησή τους από εισαγωγές ενέργειας, μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω ενός κομβικού πλέγματος αγωγών.

«Η επιβολή κυρώσεων που πλήττουν ένα τρίτο μέρος, δηλαδή την Ευρώπη, και παράλληλα προωθούν της αμερικανική οικονομία με το σύνθημα “αγοράστε αμερικανικό αέριο” είναι μία επιλογή που μας αφήνει άναυδους», δήλωσε απο την πλευρά του ο Κέρτις Μπλοκ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής χημικής εταιρείες BASF. Παραλληλα και η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκιτε Χίρις κατήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον έχει εγκαταλείψει την «κοινή γραμμή» που διατήρησε με την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας.