Αργά το βράδυ της Δευτέρας εξέπνευσε η εκεχειρία που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με σκοπό την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Αμέσως μετά τον τερματισμό της κατάπαυσης πυρός νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών. Την ανανέωση της εκεχειρίας ζήτησε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα και στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, Σεργκέι Ναρίστιν.

Ads

Η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς ήδη από την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός είχε γίνει γνωστό ότι όποιος δεν την υπογράψει θα εξολοθρευθεί. Χθες, σύμφωνα με το Reuters, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι θα επιτεθεί για να απελευθερώσει τα ουκρανικά εδάφη. Ο Ποροσένκο νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, είχε εκφράσει τη λύπη του επειδή δεν τηρήθηκαν τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Κυριακή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Λίγες ώρες πριν λήξει η εκεχειρία, η Ειδική Υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε «δολιοφθορείς» που σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα τρένο με στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Χαρκόβου. Οι πέντε ενεργούσαν κατ’ εντολή ενός ντόπιου αυτονομιστή ηγέτη, του Ιγκόρ Μπέζλερ ο οποίος δρα κυρίως στην πόλη Γκορλόφκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που υποστηρίζει ότι ο Μπέζλερ είναι Ρώσος υπήκοος και έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση σε μια υπηρεσία πληροφοριών.

«Η μόνη ευκαιρία που υπήρχε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έγινε αντιληπτή. Αυτό συνέβη εξαιτίας των πράξεων των ανταρτών. Δημόσια εξέφρασαν την απροθυμία τους να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο και γενικά την κατάπαυση του πυρός», είπε σε δηλώσεις του ο Ποροσένκο αναφερόμενος και στις συλλήψεις από την SBU. «Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παραταθεί η εκεχειρία αποτελεί την απάντησή μας στους τρομοκράτες, τους αντάρτες και τους επιδρομείς», πρόσθεσε.

Ads

Κατόπιν, σε δηλώσεις του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος φέρει τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική ευθύνη για την συνέχιση της σύγκρουσης, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εθνικά Ρώσων οι οποίοι ζουν έξω από τα σύνορά της. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει Ιράκ, Συρία και Λιβύη δια μέσου της εξωτερικής επέμβασης στα εσωτερικά της.