Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στη λιβυκή πρωτεύουσα την Παρασκευή μεταξύ υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι και δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.  

Ads

 
Περίπου 20 έως 50 υποστηρικτές του Καντάφι εμφανίστηαν στη συνοικία Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Λίβυου συνταγματάρχη και ύψωσαν την πράσινη σημαία που συμβολίζει το ανατραπέν καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Δυνάμεις της νέας μεταβατικής κυβέρνησης έσπευσαν στην περιοχή με φορτηγά του στρατού, έστησαν σημεία ελέγχου και άρχισαν να πυροβολούν προς τα γύρω κτίρια υπό το φόβο ότι κρύβονται μέσα ελεύθεροι σκοπευτές.

Αντικανταφικοί και άνδρες της νέας ηγεσίας αντάλλαξαν πυρά αυτόματων όπλων στη περιοχή, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι συγκρούσεις ξέσπασαν και στην κοντινή γειτονιά Χάντμπχα.

Ads

«Ο Καντάφι τους είπε σε μήνυμα χθες το βράδυ να ξεσηκωθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Γι’ αυτό αυτοί οι ελάχιστοι άνθρωποι βγήκαν έξω και προκαλούν αυτό το πρόβλημα», σύμφωνα με υποστηρικτή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Οι σημερινές συγκρούσεις αποτελούν την πρώτη σοβαρή έξαρση βίας στην Τρίπολη από τα τέλη Αυγούστου. Οι κανταφικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, και της μικρότερης στρατηγικής σημασίας πόλης Μπάνι Ουαλίντ.